Σκέρτσος για Κασσελάκη: «Το να έχεις υποψήφιο με όψη Μητσοτάκη αλλά με ψυχή Πολάκη, δεν λύνει το πρόβλημα»

Tα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στις οικογένειες των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα στη Λιβύη. Μιλώντας νωρίτερα σήμερα Δευτέρα στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι η χώρα μας παρά τις δυσκολίες από τις πρόσφατες θεομηνίες έστειλε βοήθεια στη Λιβύη όπου επικρατούν συνθήκες χάους.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε ακόμη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς σχετικά με τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε πως το να έχεις έχεις υποψήφιο με όψη Μητσοτάκη αλλά με ψυχή Πολάκη, δεν λύνει το πρόβλημα. «Θέλουμε μια σύγχρονη, εποικοδομητική, σοβαρή αντιπολίτευση και όχι κολοβή» πρόσθεσε και τόνισε ότι είναι υγιές φαινόμενο η συμμετοχή στις διαδικασίες.

Δεν θέλησε να σχολιάσει πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν και μεγάλη διαδρομή και πρέπει να αποδείξουν τι είναι, ποιοι είναι και τι εκφράζουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η πολιτική είναι υπόθεση αξιοπιστίας και πρέπει να επιβεβαιώνουμε ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε «άστοχη» την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα του Αστεροσκοπείου και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, και τόνισε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αυτοί οι οργανισμοί βρίσκονται υπό την εποπτεία είτε του υπουργείου Περιβάλλοντος είτε του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο σύγχρονος πόλεμος που πρέπει να δώσουμε τώρα είναι κατά της κλιματικής κρίσης και ότι όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πρέπει να μπουν σε διάταξη μάχης. Όπως επεσήμανε, στη Θεσσαλία έγιναν όλες οι ενημερώσεις για ένα πολύ ακραίο φαινόμενο που κανείς δεν είχε προβλέψει την έντασή του και τόνισε: «Η επιστήμη είναι σύμμαχός μας, δεν υπάρχει καμία αντιδικία με τους επιστήμονες, θέλουμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι δεν υπήρξε στα ιστορικά δεδομένα τέτοιος όγκος βροχόπτωσης που έφτασε τους 1.000 τόνους νερό ανά στρέμμα στη Θεσσαλία, που -όπως είπε- ισοδυναμεί με την εκβολή του Δούναβη επί 15 ημέρες. Είπε επίσης ότι έφυγαν 33 μηνύματα του 112 στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και πως είναι διαφορετικό το πρωτόκολλο πυρκαγιάς από μια πλημμύρα. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε η προτροπή για εκκένωση, επειδή υπήρχε κίνδυνος να εγκλωβιστούν και να πνιγούν οι πολίτες στους δρόμους, αναφέρθηκε στη Λιβύη όπου η κακοκαιρία προκάλεσε 11.000 νεκρούς, αλλά και στη Γερμανία που υπήρξαν 243 νεκροί -όπως είπε- με λιγότερο όγκο νερού.

«Κανείς στη Θεσσαλία δεν είναι μόνος του, ο μισός κρατικός μηχανισμός είναι εκεί και βοηθάει» είπε ο κ.Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει από την κοινωνία των πολιτών πλημμύρα ανθρωπιάς. Παραδέχθηκε επίσης ότι πρέπει να γίνει καλύτερη διάκριση αρμοδιοτήτων στον κρατικό μηχανισμό, «να δούμε τις αρμοδιότητες όλων» ανέφερε χαρακτηριστικά, και τόνισε: «Απέναντί μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα προβλήματα». Σημείωσε ότι η Πολιτική Προστασία το 2019 ήταν ένα γραφείο και σήμερα είναι ένα υπουργείο και ανέφερε ότι σήμερα δεν έχουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που είναι ίδια με αυτήν εδώ και 40 χρόνια.

«Δεν πρέπει να αισθανόμαστε άβουλοι, αλλά το μέγεθος της κρίσης μάς οδηγεί να αλλάξουμε συνολικά την κουλτούρα μας ως κράτος και ως κοινωνία. Κουλτούρα πρόληψης πρέπει να αποκτήσουμε. Όλοι έχουμε ευθύνη να αλλάξουμε συλλογικά. Επιβάλλεται η Δικαιοσύνη να ασχοληθεί και να ερευνήσει» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκέρτσος.