Ε.Ε.: Συμφωνία για τον μηχανισμό αλληλεγγύης και την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα

Συμφωνία στον μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της Ε.Ε. (screaning και δεδομένα Εurodac) επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Ζεράρ Νταρμανίν έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης. Όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο Γάλλος yπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της Ε.Ε. και για τοn μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών. Ο Νταρμανίν ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανίν εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σε εθελοντική βάση είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη. «Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες» ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμίν.

Από την άλλη, εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά τον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning) καθώς και για τα δεδομένα Eurodac θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της Ε.Ε. και στην άρνηση εισόδου τους, εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες και ευχαριστεί ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».