ΟΑΣΘ: Καλεί τους παραβάτες σε τακτοποίηση των εκκρεμών προστίμων – Πενταπλασιάζονται στην Εφορία

Να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους που βεβαιώθηκαν για μη επικύρωση εισιτηρίου καλεί τους παραβάτες ο ΟΑΣΘ, προτού αυτές διαβιβαστούν στις ΔΟΥ, όπου θα πενταπλασιαστούν και θα αναζητηθούν ως δημόσια έσοδα.

Αυτό επισημαίνει ο οργανισμός σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήδη στελέχη του επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους παραβάτες, ενημερώνοντάς τους για τις οφειλές τους, οι οποίες βεβαιώθηκαν την περίοδο 2017 – 2021.

Όσοι επιβάτες δεν είναι βέβαιοι σχετικά με το αν έχουν οφειλές από εκκρεμή πρόστιμα στον οργανισμό, μπορούν να το πληροφορηθούν καλώντας στο 2310-981274.

«Ο ΟΑΣΘ έχει ξεκινήσει την προσπάθεια από πέρσι για την είσπραξη προστίμων που εκκρεμούν από την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος είναι η αποστολή αυτών στην εφορία, στην κατά τόπους ΔΟΥ του υπόχρεου για το πρόστιμο. Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόστιμο μετατρέπεται από 60 ευρώ σε 300 ευρώ» δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει έκκληση στους επιβάτες του οργανισμού να προσέλθουν άμεσα στα γραφεία του ΟΑΣΘ και να εξοφλήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητές τους, «ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες και την περαιτέρω επιβάρυνση».

Υπογραμμίζεται ότι ο ΟΑΣΘ είναι υποχρεωμένος βάσει νόμου να αποστείλει στην Εφορία τα πρόστιμα που δεν εισπράττει. «Δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να το πράξουμε» δηλώνει ο κ. Σκόδρας.

Να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητές τους με τον ΟΑΣΘ «ιδανικά εντός του Μαΐου» καλεί το επιβατικό κοινό ο διευθυντής Διασφάλισης Εσόδων του οργανισμού Χρήστος Χατζηγεωργίου, εξηγώντας και αυτός με τη σειρά του: «Ένα πρόστιμο προς τον ΟΑΣΘ, το οποίο ανέρχεται στα 60 ευρώ, εφόσον διαβιβαστεί όπως ορίζει ο νόμος στις εφορίες, τότε γίνεται απαιτητό ως δημόσιο έσοδο, φθάνοντας στα 300 ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηγεωργίου καλεί τους «αμελείς παραβάτες του ΟΑΣΘ» να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται.

Στους επιβάτες που μετακινούνται χωρίς κόμιστρο επιβάλλεται πρόστιμο στο 60πλάσιο των κανονικών ή μειωμένων (εφόσον τα δικαιούνται) βασικών εισιτηρίων. Έτσι, κάθε πρόστιμο που είχε επιβληθεί έως και τον Μάιο του 2020, όταν το βασικό εισιτήριο κόστιζε ένα ευρώ ανέρχεται σε 60 ευρώ, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, που το βασικό εισιτήριο κοστίζει 0,90 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 54 ευρώ.