Στον Άρειο Πάγο η αναίρεση του Νίκου Ρωμανού

«Ναι» στην άσκηση αναίρεσης μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τη μη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στο Νίκο Ρωμανό και έναν ακόμη συγκατηγορούμενο του είπε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην εισήγηση του προς το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρθηκε στις επιμέρους πράξεις που έχουν καταδικαστεί συνολικά τρεις κατηγορούμενοι οι οποίοι ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου. Εστιάζοντας στο αίτημα για τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη είπε πως το δικαστήριο δεν δέχθηκε ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο εφετείο, μεταξύ αυτών , την ολοκλήρωση του Λυκείου και την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο για το Νίκο Ρωμανό.

«Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και να μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» τόνισε ο εισαγγελέας υπογραμμίζοντας πως: «Είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;».

Ωστόσο, ο κ. Πεπόνης εισηγήθηκε να απορριφθούν ως αβάσιμες οι αιτήσεις αναίρεσης ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες. Ανάμεσα σε αυτά και το ζήτημα της «ατομικής τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, στηρίζοντας την κρίση για ενοχή τους για σειρά πράξεων ως τρομοκρατικές ενέργειες, αν και έχουν αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (187Α ΠΚ).

«Είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτό τον τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.