Αχτσιόγλου: Θεμελιώδης για την κοινωνική συνοχή η προστασία της εργασίας

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στο 2ο Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ για τη νέα Στρατηγική Απασχόλησης του ΟΟΣΑ, που συνδιοργανώνουν στο Παρίσι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών της Γαλλίας.

Η κ. Αχτσιόγλου συμμετείχε στη συζήτηση, με αφορμή τη δημοσίευση της «Νέας Στρατηγικής Απασχόλησης του ΟΟΣΑ» και αντικείμενο την εφαρμογή της στα κράτη-μέλη, από κοινού με τον γγ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία (Angel Gurría), τους υπουργούς Εργασίας της Γαλλίας, Ισπανίας και Χιλής και τους υφυπουργούς Εργασίας του Καναδά και της Ισπανίας.

Η υπουργός Εργασίας, στην τοποθέτησή της, χαιρέτισε το γεγονός ότι η νέα στρατηγική απασχόλησης του ΟΟΣΑ βασίζεται στην αρχή μίας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και απέχει από πολιτικές απορρύθμισης. Όπως εξήγησε, τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ύφεσης εν μέσω της κρίσης, στόχευαν, κυρίως, στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τα αποτελέσματα συντάραξαν τόσο την κοινωνία, όσο και την οικονομία.

«Αυτό που έλαβε χώρα στην Ελλάδα» σημείωσε η υπουργός Εργασίας «δεν ήταν απλά καταστρεπτικό, αλλά αποκαλυπτικό: μέσα σε πέντε μόνο χρόνια, η ανεργία αυξήθηκε από το 11% στο 27%, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στην καταναλωτική ζήτηση και, ως εκ τούτου, στην ανάπτυξη, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25%».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η κυβέρνησή μας έκανε στροφή 180 μοιρών: Εστιάσαμε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν καταργηθεί από το 2012 και την θέσαμε ως προτεραιότητα, ακριβώς επειδή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το κύριο εργαλείο για την αύξηση των μισθών, για μία αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς». Παράλληλα, συμπλήρωσε: «μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 20% στο 12%, μέσα σε 3,5 χρόνια κατορθώσαμε να μειώσουμε την ανεργία από το 26,5% στο 18,9% και τώρα σχεδιάζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η πραγματική επίπτωση αυτών των αλλαγών στην οικονομία της χώρας ήταν η δημιουργία περισσότερων από 300.000 νέων θέσεων εργασίας και ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 1,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία. Τέλος, τόνισε ότι ένα καίριο συστατικό μίας ακμάζουσας οικονομίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της εργασίας. «Είναι αδύνατον μία οικονομία να αναπτυχθεί, ενόσω η κοινωνία βιώνει αναταραχές και απόγνωση, εξαιτίας της ανισότητας και της αδικίας. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η προστασία της εργασίας είναι θεμελιώδης για την κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή είναι αυτό που χρειάζεται, για να ακμάσει η οικονομία σε μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.

Στο περιθώριο της ημερίδας, η κ. Αχτσιόγλου είχε διμερή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας της Ισπανίας Μαγκνταλένα Βαλέριο Κορντέλο (Magdalena Valerio Cordero), η οποία επικεντρώθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που προωθούν και οι δύο κυβερνήσεις για τον Ιανουάριο του 2019, καθώς και σε πλευρές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ισπανία το επόμενο έτος.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον με τον διευθυντή Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Στέφανο Σκαρπέτα (Stefano Scarpetta). Αντίστοιχα, σε διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας της Πορτογαλίας Μιγκουέλ Καμπρίτα (Miguel Cabrita), τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι δύο χώρες, Ελλάδα και Πορτογαλία, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.