Αντιδρά η Τουρκία για τα υποβρύχια της Ελλάδας στα όρια του FIR Αθηνών

Την οργή, αλλά και την προκλητική αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας στο FIR Αθηνών προκάλεσε η εξαγγελία της χώρας μας για άσκηση υποβρυχίων στις νοτιοανατολικές εσχατιές του FIR, η οποία θα πραγματοποιηθεί από αύριο 28 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς, εξέδωσε τη NAVTEX με αριθμό 590/18, με την οποία δεσμεύει την περιοχή αυτή.

Η Άγκυρα, ωστόσο, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία, εξέδωσε την αντιNAVTEX 1181/18, σύμφωνα με το news.gr. Με αυτήν παραπονιέται πως η ελληνική NAVTEX βγήκε χωρίς πριν να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία και πως ο δικός της σταθμός είναι ο μόνος που έχει τη σχετική δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στην περιοχή αυτή. Ως εκ τούτου καλεί όλα τα εμπορικά πλοία να συντονιστούν με τις τουρκικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται πως και αύριο θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα», Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που έχει «στριμώξει» στρατιωτικά την Άγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.