Η κομπίνα με τις εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων

Εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες στην περιοχή της Αττικής με εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων ενώ τα μέλη της κατηγορούνται ακόμη και για πλαστογραφίες εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. Για την υπόθεση συνελήφθησαν έξι μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως αρχηγός, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη άτομα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η σπείρα διέπραξε εννέα απάτες με οικονομικό όφελος 208.000 ευρώ, ενώ έκανε 11 απόπειρες απάτης με προσδοκώμενο όφελος 5,82 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, διακίνησε πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές με οικονομικό όφελος μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία,από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες για εικονικές πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και διακινούσε ακάλυπτες και πλαστές επιταγές.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου 2018, έξι Έλληνες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος, ενώ κατηγορείται επιπλέον ένας Έλληνας και δύο ακόμη άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικών (κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση), απάτες τετελεσμένες και σε απόπειρα (κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση) από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη νομοθεσία περί επιταγών.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αποτέλεσμα αξιοποίησης και ανάλυσης πλήθους πληροφοριακών δεδομένων, εξακρίβωσης χώρων και στοιχείων ατόμων καθώς και δημιουργίας προφίλ των μελών της.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση απαρτιζόταν από δύο υποομάδες, με το αρχηγικό μέλος να αποτελεί ταυτόχρονα τον εντολέα και κινητήριο μοχλό τους.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον από τις αρχές του 2018 είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και έχοντας διακριτούς ρόλους και προέβαιναν σε εικονικές πωλήσεις οικοπέδων, διαμερισμάτων κλ.π. στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά. Επίσης, διακινούσαν πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές, ενώ νομιμοποιούσαν το οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν μέσω εικονικών και καθαρών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, η εγκληματική οργάνωση έχει διαπράξει:

  • 9 απάτες, με οικονομικό όφελος 208.000 ευρώ,
  • 11 απόπειρες απάτης, με προσδωκόμενο όφελος 5.820.000 ευρώ και
  • 10 περιπτώσεις διακίνησης πλαστών ή ακάλυπτων επιταγών, με οικονομικό όφελος 408.640 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία και οικίες, σε περιοχές της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος πλαστών εγγράφων (πληρεξούσια, τίτλοι ιδιοκτησίας, σφραγίδες, δελτίο ταυτότητας, εικονικά τιμολόγια – δελτία αποστολής, αντίγραφα επιταγών, γραμμάτια είσπραξης χρηματικών ποσών άνω των -50.000- ευρώ),
  • κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
    τοπογραφικά διαγράμματα,
  • φωτογραφίες αγροτεμαχίων και διαμερισμάτων καθώς και
  • αυτοκίνητο.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι με 2 γεμιστήρες, 63 φυσίγγια και μαχαίρι, τα οποία προέκυψε ότι ανήκουν στον σύζυγο μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για διενέργεια κύριας Ανάκρισης.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του αρχηγικού μέλους και ενός ακόμη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για ομοειδή αδικήματα και θα οδηγηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο στο Τμήμα Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.