Ψινάκης: Ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου

«Ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου». Αυτό είναι το ρεζουμέ της υπερασπιστικής γραμμής του Ηλία Ψινάκη, όπως διατυπώνεται στις έγγραφες εξηγήσεις του στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 99 άνθρωποι.

Ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των προσώπων που έχουν κληθεί από τη δικαιοσύνη, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο υπόμνημα του που αριθμεί 28 σελίδες αφού εκφράζει τη θλίψη και τη συμπαράσταση του προς τα θύματα και τους συγγενείς τους εμφανίζεται βέβαιος πως τη μοιραία ημέρα οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επισημαίνει πως ο Δήμος ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, στο υπόμνημα του, φέρεται να βάζει στο κάδρο των ευθυνών Πυροσβεστική και Περιφέρεια. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος και συμπληρώνει πως η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα φέρεται να σημειώνει ότι αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του Δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία… Με το σύνολο του προσωπικού του Δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος.

Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή ο δήμαρχος υποστηρίζει πως δεν υπήρχε σήμα από την Πυροσβεστική «επίσημα ή ανεπίσημα», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια».

Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά, υπογραμμίζει ο κ. Ψινάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της καταστροφής απουσίαζε καθώς, όπως λέει, είχε επιλέξει να μη λείψει από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές.

Όπως περιγράφει, αφού ξέσπασε η φωτιά, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες του. Αμέσως αναζήτησε τρόπους να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησε να επιστέψει στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα.