Καμμένος: Η εθνική μας κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε τις τελευταίες ώρες ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει, ενώ από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε αμυντικά θέματα με τρίτα κράτη, τα οποία απειλούν με casus belli.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε! Επιβάλλεται να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη και με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να στέλνουμε καθημερινά το μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ότι δεν παραχωρείται ούτε ένα χιλιοστό της πατρίδας μας», προέτρεψε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου και φέτος περιλαμβάνει την Ημέρα Απόστρατου Βετεράνου.

«Η Ελλάδα διαχρονικά προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, στην περιοχή μας και ευρύτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου που επικρατεί αστάθεια. Δυστυχώς, όμως, τις αρχές αυτές δεν τις ενστερνίζονται όλες οι χώρες της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει προσπάθεια αμφισβήτησης των διεθνώς κατοχυρωμένων εθνικών μας δικαιωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καμμένος.

Και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε! Επιβάλλεται να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη και με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να στέλνουμε καθημερινά το μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ότι δεν παραχωρείται ούτε ένα χιλιοστό της πατρίδας μας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέτισε «φόρο τιμής στους νεκρούς και σε όλους τους συμμετέχοντες των αγώνων του ελληνικού έθνους στο διάβα των αιώνων. Τιμούμε όλους εκείνους, που με το αίμα τους και με αγάπη για την πατρίδα εξασφάλισαν την ελευθερία της χώρας μας. Σήμερα, όμως, η σκέψη μας στρέφεται όχι μόνο στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και παρέδωσαν άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας από γενιά σε γενιά, αλλά και σε αυτούς που συνεχίζουν τις ιερές παρακαταθήκες του έθνους μας, τις σημερινές Ένοπλες Δυνάμεις».

Εξήρε τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» των Ενόπλων Δυνάμεων «στην εξασφάλιση και εδραίωση των απαραίτητων συνθηκών ασφαλείας της χώρας μας από κάθε εξωτερική απειλή», τη συμβολή τους «μέσω των ευρωατλαντικών δομών άμυνας και ασφάλειας, στη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια που αναβαθμίζει τη θέση της πατρίδας μας διεθνώς» αλλά και το «ανυπολόγιστο μέγεθος της κοινωνικής προσφοράς τους».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2018, που έχει ανακηρυχθεί ως «έτος μέριμνας προσωπικού», «για την υποστήριξη και διευκόλυνση της καθημερινότητάς τόσο τη δική σας όσο και των οικογενειών σας, αλλά και στην αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος, έτσι ώστε να ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο μέλλον, για όλα τα στελέχη, το πολιτικό προσωπικό και τα στρατευμένα παιδιά μας».

Απευθυνόμενος, δε, στα στελέχη προανήγγειλε ότι το νέο έτος «θα ενταθεί η προσπάθεια της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία και τους πολίτες», ο οποίος είναι «πολύ σημαντικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή». Και αυτό διότι «εσείς εξασφαλίζετε τη δυνατότητα να μπορεί ο ελληνικός λαός απερίσπαστα να προοδεύει και να πορεύεται στο μέλλον με ασφάλεια και αισιοδοξία».

Τρία νέα ελληνικά προγράμματα στην PESCO

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, στις Βρυξέλλες, κατά την οποία -μεταξύ άλλων+ συζητήθηκαν τα θέματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), όπου προστέθηκαν 17 νέα προγράμματα, εκ των οποίων τα τρία είναι ελληνικά.

Αυτά είναι:

  • Εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών στα ελικόπτερα,
  • Κοινή σχολή πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Κινητό στρατηγείο επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε αμυντικά θέματα με τρίτα κράτη τα οποία απειλούν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και έχουν θέσει casus belli έναντι κράτους – μέλους της Ένωσης, όπως είναι η Τουρκία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανανέωσης και διεύρυνσης της εντολής της επιχείρησης «Σοφία» στην κεντρική Μεσόγειο και ο κ. Καμένος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί πρόσθετους πρόσφυγες, καθότι η χώρα μας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ενώ είναι τέταρτη κατά σειρά μεταξύ των κρατών μελών σε απόλυτους αριθμούς και ως εκ τούτου ενέκρινε την ανανέωση της αποστολής, όχι όμως τη διεύρυνση της εντολής της.