Δήμας: Ο προϋπολογισμός είναι ο απόλυτος παραλογισμός

«Ο προϋπολογισμός δεν είναι μια λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση, είναι ο απόλυτος παραλογισμός» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Όποιος αντιλαμβάνεται λίγο το πώς λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία, συνειδητοποιεί ότι το υπερπλεόνασμα, το οποίο έχει αυτο-επιβάλει η κυβέρνηση, δηλαδή το να πετυχαίνει πάνω από 3,5%, αλλά το να υπερβεί και το 4%, είναι εντελώς αντιπαραγωγικό για την οικονομία, γιατί στην πραγματικότητα ανεβάζει τους φόρους, δίνει φοβερά αντικίνητρα σε όσους θέλουν να παράξουν και σκοτώνει την πραγματική οικονομία» εξήγησε ο κ. Δήμας.

«Τη στιγμή που η οικονομία και η κοινωνία καταρρέει η κυβέρνηση πανηγυρίζει και αδυνατώ να καταλάβω τον λόγο. Έχουμε το χρηματιστήριο σε χαμηλό διετίας, ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει χρήματα στην εφορία, μάλιστα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών στην εφορία έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, στα 103 δισ. ευρώ, όπου το 40% αυτών των οφειλών έχει δημιουργηθεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -το 40% του ιδιωτικού χρέους έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια- η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 4,6%, άρα σε απαγορευτικά επίπεδα, ώστε να επανακτήσει η χώρα την πρόσβαση στις αγορές, με το επιτόκιο 4,6% η πρόσβαση στις αγορές είναι πρακτικά αδύνατη, οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε ο περασμένος προϋπολογισμός, ακόμη και ο προπερασμένος προϋπολογισμός της κυβέρνησης πάντα πέφτουν έξω στους υπολογισμούς τους και δυστυχώς ήλθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και ψαλίδισε τις προβλέψεις και για το 2019» επεσήμανε ο αν. τομεάρχης της ΝΔ.

«Αν οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είναι λογικό να έχει βάλει ως στόχο να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2060, τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε καμία χώρα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν ότι είναι εντελώς παράλογο και ότι πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την μη εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου περικοπής των συντάξεων σημείωσε: «Αυτοί που ψήφισαν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, την ψηφίσανε δύο φορές στο εθνικό κοινοβούλιο. Από τότε λέγαμε ότι δεν υπάρχει λόγος, ότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο να προχωρήσουμε στη μείωση των συντάξεων και ότι θα μπορούσε πράγματι με μία λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική να αποφύγει αυτό το μέτρο».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική να προχωρήσει η νομοθέτηση της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, ο κ. Δήμας παρατήρησε: «Στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ο κ. Τσίπρας ήθελε να διαστρεβλώσει για μία ακόμη φορά τα δικά μας λόγια. Από εκεί και πέρα στο κομμάτι της αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος της μισθοδοσίας των κληρικών εμείς διαφωνούμε με τον τρόπο και που χειρίστηκε η κυβέρνηση αυτό το ζήτημα και με αυτό το οποίο ισχυρίζεται ότι θα απολύσουν 10.000 κληρικούς για να προσλάβουν άλλους 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό είναι ο απόλυτος παραλογισμός. Προφανώς υπάρχει ανάγκη προσλήψεων και στο κομμάτι της αστυνόμευσης, της δημόσιας ασφάλειας και στο κομμάτι της υγείας, αλλά πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν είναι ότι ξαφνικά απολύουμε 10.000 κληρικούς και συνεχίζει να τους πληρώνει το δημόσιο, αλλά απελευθερώνονται 10.000 θέσεις στο δημόσιο. Αυτό είναι πραγματικά αναλογική σκέψη που δεν θα έκανε ούτε μαθητής του δημοτικού και είναι ο απόλυτος λαϊκισμός».