Πόσο εθνικά υπερήφανοι αισθάνονται οι Έλληνες;

Δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον Νοέμβριο του 2018.

Ειδικότερα, δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας η κυβέρνηση δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 84%, και από την αντιπολίτευση σε ποσοστό 76%. Πάντως, το ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες, από το 17% τον Ιανουάριο στο 24% σήμερα.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46%, και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 40%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 39% και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 34%. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 26%. Αντίθετα, τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος (86%) και Πάνος Καμμένος (84%).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43%, έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 36% θεωρούν πως μία κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιμετώπιζε πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας, έναντι 18% που προτιμούν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πάντως, το 40% απαντά «καμία από τις δύο».

Εξάλλου, σε ερώτηση για την εθνική υπερηφάνεια, το 79% των πολιτών δηλώνουν πολύ ή αρκετά υπερήφανοι που είναι Έλληνες, ενώ το 20% δηλώνουν λίγο ή καθόλου υπερήφανοι.