Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για αύξηση 10 θέσεων δικαστών στο Ελεγκτικό Συνέδριο

«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνονται κατά δύο οι θέσεις των παρέδρων και κατά οκτώ των εισηγητών στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με γνωμοδότηση του (218/2018) το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμο το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Ε Τμήμα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή  υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη για την αύξηση των θέσεων η οποία κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξανόμενης συσσώρευσης των υποθέσεων.

Το διάταγμα δεν επιφέρει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς όπως  διευκρινίζεται η υπό σύσταση  θέσεις των δυο παρέδρων θα πληρωθούν μετά το 2026 και οι οκτώ  των εισηγητών από το 2019 και μετά, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν εσωτερικές αποσπάσεις δικαστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην γνωμοδότηση χαρακτηρίζονται «κατ΄ εξαίρεση ανεκτές» οι πολλές χειρόγραφες προσθήκες και διορθώσεις, οι οποίες φέρουν μονογραφές των υπουργών που το προτείνουν το ΠΔ.