Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε παράτυπους μετανάστες από τη Λιβύη και την Αίγυπτο

Κύκλωμα που διακινούσε παράτυπους μετανάστες προς την Ελλάδα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάρθρωσαν οι αρχές. Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας από 28 έως 40 ετών, μεταξύ αυτών και ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη δύο άτομα.

Η αρχή του νήματος της υπόθεσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άρχισε να ξετυλίγεται την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, όταν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών εντοπίστηκε στα νότια των Χανίων σκάφος, το οποίο μετέφερε παράτυπους μετανάστες. Οι μετανάστες, αφού περισυνελέγησαν από παραπλέον σκάφος, παρελήφθησαν από τις λιμενικές Αρχές και στη συνέχεια ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 31 ετών, ως διακινητές.

Από τη συνεχιζόμενη, αναλυτική έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και τον Λιμενικό Σταθμό Αγίας Γαλήνης, εντοπίστηκε και συνελήφθη ακόμα ένας 40χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μαζί με τον 28χρονο και τον 31χρονο -όπως προέκυψε- είχαν ενταχθεί σε κύκλωμα διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών που διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, ενώ δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το έτος 2016, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «η αποδόμηση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με λιμενικούς των Λιμεναρχείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης και αστυνομικούς της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων».

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το κύκλωμα δραστηριοποιείτο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οργάνωση αποτελείτο από δύο «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων στη Λιβύη και την Κρήτη. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν -κατά περίπτωση- την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη και τη μεταφορά, καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν την παράνομη διακίνησή τους.

Τα μέλη του πυρήνα της Λιβύης προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη.

Τα μέλη του πυρήνα της Κρήτης αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από τη Λιβύη και την περαιτέρω διαχείρισή τους για τη μετάβασή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε κατά περίπτωση από 2.000 δολάρια.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.