Χαρίτσης: Τώρα ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

«Οι εθνικές εκλογές απέχουν ακόμη αρκετά παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχώς επικαλείται την επίσπευσή τους. Τώρα ξεδιπλώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει στους απλούς πολίτες τις θετικές επιπτώσεις της εξόδου από τα μνημόνια που τόσο πολύ πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον Real FM.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το σχέδιο για την επόμενη μέρα, το οποίο «αφενός διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα  και αφετέρου περιλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης της λαϊκής πλειοψηφίας, γιατί όλοι συνομολογούν -και στην Ευρώπη- ότι η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά το λογαριασμό των μνημονίων». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ ότι συνεχίζουν «μία λογική καταστροφολογίας», τους συνέστησε ψυχραιμία, ενώ πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω τον πανικό κάποιων αφού βρισκόμαστε πλέον σε μία νέα φάση και η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να ορίσει τους όρους του παιχνιδιού».

Εκτίμησε ότι στον δρόμο για τις εκλογές αυτό που θα κυριαρχήσει είναι η σύγκρουση δύο διαφορετικών σχεδίων. «Το κατά πόσο δηλαδή, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θα μπορέσουμε να φύγουμε μπροστά και να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας και της δημοκρατίας ή αν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν και σε όσα μας οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια», εξήγησε ο κ. Χαρίτσης.

Υπογράμμισε επίσης ότι «αποτελεί καθολικό αίτημα  των πολιτών να χυθεί άπλετο φως και να επιληφθεί η Δικαιοσύνη όλων των υποθέσεων κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος», σημειώνοντας παράλληλα ότι «προφανώς δεν θα μπούμε σε κυνήγι μαγισσών, αλλά επειδή αυτό που συνέβη ήταν εκτός από οικονομική κρίση και μία κρίση αξιών, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει η ελληνική κοινωνία πώς φθάσαμε μέχρι εδώ και να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημά μας για να μην υπάρχει δυνατότητα διασπάθισης δημόσιου χρήματος τα επόμενα χρόνια».

Για τον χρόνο των εκλογών είπε ότι πολιτικά η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία «όχι από κομματικό γινάτι, αλλά επειδή είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υλοποιηθούν οι πολιτικές ελάφρυνσης των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και να θωρακιστεί θεσμικά το πολιτικό μας σύστημα», λέγοντας ταυτόχρονα ότι «σε τεχνικό επίπεδο όμως, υπάρχει πλήρης  ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο».