Φωτίου: Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων είναι πια κρατικός θεσμός

Ξεκίνησε η σταδιακή διανομή των σχολικών γευμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης», η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 153.250 μαθητές, που φοιτούν σε 950 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων είναι πια κρατικός θεσμός, αφού έχει μπει στον κρατικό προϋπολογισμό και διατίθενται για την εφαρμογή και την υλοποίησή του 50 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν το ψήφισε, «διότι θεωρεί ότι τα σχολικά γεύματα είναι σχολικά συσσίτια», επισημαίνοντας ότι «η έμφαση στο συσσίτιο είναι, για να υποβαθμίσει το θεσμό, για να πει ότι είναι για τα φτωχά παιδιά, έναν ρατσισμό ασύλληπτο, όταν ξέρει ότι τα γεύματα δίνονται σε όλα τα παιδιά σε κάθε σχολείο».

Η κ. Φωτίου σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε, λόγω της κρίσης και των αναγκών που υπήρχαν. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εξελίσσεται σε πρόγραμμα υψίστης παιδαγωγικής σημασίας, καθώς ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή και, παράλληλα, αντιμετωπίζει τη σχολική διαρροή, καθώς, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, όπου εφαρμόζεται, παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής των παιδιών και μείωση της επιθετικότητας. Ταυτόχρονα, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι, τα επόμενα 2-3 χρόνια, «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία του κράτους και αυτός είναι ο στόχος».

Όπως είπε, το πρόγραμμα είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν ενταχθεί σε αυτό όλα τα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των παιδικών σταθμών, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη 30.000 θέσεων βρεφικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τις δημιουργήσει, εάν οι δήμοι κάνουν και αυτοί συνέργειες. «Το 2019-2020, θα ιδρύσουμε 30.000 επιπλέον θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών και θα λύσουμε το θέμα των παιδιών που μένουν εκτός, με voucher» υπογράμμισε η κ. Φωτίου, τονίζοντας ότι τα κονδύλια αυξήθηκαν από 172 εκατομμύρια ευρώ που παρέλαβε η κυβέρνηση, στα 236 εκατομμύρια ευρώ, «σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ασφυξίας».

Επίσης, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι, το 2014-2015, βρέθηκαν 97.000 αιτήσεις με πλήρη φάκελο και είχαν πάρει 79.000 voucher, δηλαδή δωρεάν είσοδο. «Από την άλλη, σήμερα φτάσαμε στις 142.000 αιτήσεις και δώσαμε 127.000 voucher» συμπλήρωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έδινε δωρεάν είσοδο για τους παιδικούς σταθμούς σε άνεργες μητέρες.