Δεσμεύει περιοχή της ΑΟΖ για το γεωτρύπανο της Exxonmobil η Λευκωσία

Απτόητη από τις απειλές της Άγκυρας, η Κύπρος συνεχίζει κανονικά τις προετοιμασίες για τις εργασίες του γεωτρύπανου της Exxonmobil, «Stena IceMax», το οποίο πέρασε από τα Στενά του Γιβραλτάρ σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.

Όπως προβλέπει το υπάρχον πρόγραμμα, σύμφωνα με το news.gr, το Stena IceMax πρόκειται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Νοεμβρίου και να αρχίσει γεωτρήσεις στον στόχο Δελφίνο στο οικόπεδο «10» στις 15 Νοεμβρίου, την ώρα που η Τουρκία άρχισε να έχει τον «Πορθητή» στην περιοχή που έχει δεσμεύσει για γεωτρήσεις στις ακτές της Αττάλειας.

Η Λευκωσία με την NAVTEX 364/18 προχώρησε στην δέσμευση της απαιτούμενης περιοχής για το χρονικό διάστημα από 10 Νοεμβρίου μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, η Λευκωσία εκτιμά ότι η επερχόμενη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς τουρκικές παρενοχλήσεις. Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στις ΗΠΑ έπειτα από πρόκληση του δεύτερου.