Τα μπρος-πίσω του «Πορθητή» στη θάλασσα

Για γέλια και για κλάματα -ανάλογα από ποια οπτική το βλέπει κανείς- ήταν η έξοδος του περιλάλητου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας «Πορθητής».

Σύμφωνα με το σήμα που δίνει στους δορυφόρους και αναμεταδίδεται από την ιστοσελίδα marinetraffic, βρίσκεται στα όρια του κόλπου της Αττάλειας, στην περιοχή του στόχου «Αλάνια-1».

Φαίνεται, ωστόσο, σύμφωνα με τις πορείες που έχουν αποτυπωθεί στην ίδια πλατφόρμα, αλλά και με πληροφορίες που δημοσιεύει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com, ότι ο «Πορθητής» αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα, αφού χρειάστηκε να διακόψει δύο φορές την πορεία του, για ένα δίωρο κάθε φορά.

Θέματα υπάρχουν και με τις διαδικασίες εφοδιασμού με εξοπλισμό κ.τ.λ., με αποτέλεσμα τα δύο από τα τρία νορβηγικά συνοδευτικά πλοία υπεράκτιας υποστήριξης SIEM LOUISA και SIEM SASHA να επιστρέψουν στην Αττάλεια για πρόσθετο εξοπλισμό που δεν φορτώθηκε εξ αρχής και σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες να συνεχίσουν να βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι.

Στο μεταξύ, το τελευταίο 48ωρο, το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» κινείται βόρεια των ορίων του τεμαχίου 4 της Κυπριακής ΑΟΖ.