Αρχηγός Αεροπορίας: Αν χρειαστεί το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην Τουρκία, με την Ελλάδα να έχει δεσμεύσει σχεδόν όλο το ανατολικό Αιγαίο από αύριο και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

«Υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες εμπλοκής. Από εκεί και πέρα όποτε χρειαστεί θα αποδεσμευτούν. Ένας στρατηγός έλεγε δεν μπορείς να βάλεις ένα κανόνι για να σκοτώσει ένα κουνούπι. Αν χρειαστεί το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από την περίπτωση. Θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με ό,τι έχεις».

Με αυτή τη φράση ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας από την πλευρά της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου για τον επικείμενο εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη στάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε πως «εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Πάντα με ασφάλεια».

Η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο χθες εκδηλώθηκε με την αποστολή 12 αεροσκαφών εκ των οποίων τα δέκα ήταν μαχητικά F-16, το ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών και ναυτικής συνεργασίας και το τελευταίο ένα εκπαιδευτικό Τ-38. Συνολικά σημειώθηκαν 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μία σκληρή εμπλοκή.