Πώς διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Μικρή πτώση κατά 1,1 μονάδες στην ευρωζώνη και κατά 0,8 μονάδες στην ΕΕ κατέγραψε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα ο Δείκτης διαμορφώθηκε στις 109,8 μονάδες στην ευρωζώνη και στην ΕΕ στις 110,4 μονάδες. Στην Ελλάδα ο ESI τον Οκτώβριο μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες, έναντι 101,3 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Η μικρή μείωση του ΕSI στην Ελλάδα οφείλεται, εν μέρει, στην πτώση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία κατά 3,7 μονάδες και στο λιανικό εμπόριο κατά 5,6 μονάδες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών στην Ευρωζώνη, ο δείκτης ESI ενισχύθηκε στην Ισπανία (+1,9), ενώ μειώθηκε στη Γερμανία (-1,3), στην Ολλανδία (-1,3), στη Γαλλία (-1,2) και στην Ιταλία (-0,9).

Η μικρή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη ήταν αποτέλεσμα της χαμηλότερης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο. Η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο και μεταξύ των καταναλωτών, διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα.