Ο δρόμος του χρήματος και οι καταγγελίες για λάδωμα στην υπόθεση Παπαντωνίου

Την ώρα που ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της φυλακής η έρευνα της δικαιοσύνης συνεχίζεται καθώς οι ανακριτικές αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους τις διαδρομές του χρήματος σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο και Ολλανδία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χωρών που έχουν γίνει αποδέκτες δικαστικών συνδρομών των ανακριτικών αρχών.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον φέρεται να εστιάζεται στην Γαλλία καθώς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει γαλλική υπηκοότητα και εμφανίζεται να διατηρεί και εκεί λογαριασμούς για τους οποίους οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει προβάλλει αντιρρήσεις για το άνοιγμα τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, που το ζεύγος Παπαντωνίου επιχειρεί να μπλοκάρει το άνοιγμα των λογαριασμών του. Και αυτό γιατί φέρεται να κινήθηκε με τον ίδιο τρόπο και στην Ελβετία. Από έγγραφα της δικογραφίας, σύμφωνα με πληροφορίες,  προκύπτει πως το ζευγάρι εμφανίστηκε οικειοθελώς  ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017 και παρουσία δικηγόρου υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι έναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το έγγραφο με το οποίο άναβε το πράσινο φως για το άνοιγμα των λογαριασμών εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης.

Τότε το ζευγάρι φέρεται να δήλωσε στους ανακριτές ότι αυτοί ήταν και οι μοναδικοί  λογαριασμοί του στην Ελβετία. Αργότερα, όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η Σταυρούλα Κουράκου, μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Στην απόφαση για προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του βάρυναν και στοιχεία που προκύπτουν από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία που με την μαρτυρία του εμφανίζεται να «έκαψε» τον πρώην υπουργό λέγοντας πως διακίνησε σε κίτρινους φακέλους 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Στην αλληλογραφία καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επισήμανση των Ελβετών ότι τα ποσά ήταν πολύ μεγάλα.

Το κουβάρι της έρευνας για τη ροή του μαύρου χρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζει να ξετυλίγεται από συγκεκριμένη Κυπριακή off shore και απλώνεται σε ένα καλοστημένο δίκτυο εξωχώριων με βασικό πρωταγωνιστή τον τότε αντιπροσώπου της THALES στην Ελλάδα, εταιρείας με την οποία υπεγράφη η επίμαχη συμφωνία  εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά την διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να μην κατάφερε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων τα οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι νόμιμα ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά πως ήδη το ζεύγος προχώρησε σε εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων.

Πάντως, κομβική για την εξέλιξη της υπόθεσης εκτιμάται η ενδεχόμενη μαρτυρία, στο πλαίσιο της έρευνας , του άλλοτε κορυφαίου στελέχους της THALES Michel Josserand που το Σεπτέμβριο του 2005 σε συνέντευξη Τύπου είχε καταγγείλει ότι στην Ελλάδα για να υπογράψεις συμφωνία έπρεπε να λαδώσεις βάζοντας στο κάδρο τον τότε Γιάννο Παπαντωνίου και όχι μόνο. Τότε, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε προσφύγει στη γαλλική δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της LIBERATION .

Ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στο Παρίσι εκπροσώπησε τον προφυλακισμένο, πλέον, πρώην υπουργό ενώ η Γαλλική Δικαιοσύνη, χωρίς ουσιαστικά να μπει στην ουσία της υπόθεσης που αφορούσε τις καταγγελίες για λάδωμα, καταδίκασε  την εφημερίδα σε ποινή καταβολής του ποσού των 20.000 ευρώ, διότι «δημοσιοποίησε πληροφορίες εις βάρος του , χωρίς να τις ελέγξει..».