«Η ιστορική μνήμη αντίδοτο στο τέρας που σηκώνει ξανά κεφάλι»

«Η ιστορική μνήμη μαζί με τη διεύρυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελούν το αντίδοτο στο τέρας που σηκώνει ξανά το κεφάλι στη χώρα μας, στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμμετοχή του στους εορτασμούς για την 74η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στις 30 Οκτωβρίου 1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους ξένους κατακτητές και τον φασισμό. Επί χρόνια όμως, η πραγματικότητα είχε αντικατασταθεί από το μύθευμα περί απελευθέρωσης της πόλης από τους Άγγλους. Μόνον που οι πρώτοι Άγγλοι στρατιώτες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 15 μέρες περίπου μετά τη θριαμβευτική είσοδο στην πόλη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ» υπενθυμίζεται με την επισήμανση ότι «η “αγνοημένη” αυτή επέτειος γιορτάζεται επίσημα πλέον εδώ και τρία χρόνια αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια, η οποία κρυβόταν επιμελώς και για ευνόητους λόγους εδώ και δεκαετίες».

«Η απελευθέρωση», σημειώνεται, «δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση καθώς την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων ακολούθησαν σκληρές μάχες τμημάτων του ΕΛΑΣ, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, εναντίον δωσιλογικών ομάδων, οι οποίες κάλυπταν την υποχώρηση των ναζιστών».

«Θεωρούμε πως τέτοιες επέτειοι οι οποίες θυμίζουν τους αγώνες που δόθηκαν εναντίον του φασισμού και του ναζισμού αποκτούν ιδιαίτερο νόημα στις μέρες μας», υπογραμμίζεται, καταλήγοντας πως «πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και αυτό θα γίνει όταν ικανοποιηθούν οι ελληνικές απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα όσα υπέστη η χώρα στην περίοδο της γερμανικής κατοχής».