Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Με πολλή μουσική και με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», μαθητές λυκείων αλλά και γυμνασίων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο», που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ζητούν να μην ψηφιστεί.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις -όπως υποστηρίζουν- σε υποδομές, βιβλία και καθηγητές και ζητούν καλύτερα εργαστήρια και τμήματα όλων των κατευθύνσεων σε όλα τα σχολεία. «Διεκδικούμε ένα νέο σχολείο, που δεν θα είναι εξεταστικό κέντρο, δεν θα αναγκάζει τους μαθητές στην παπαγαλία και δεν θα υποχρεώνει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Αθηνά Ιωαννίδου, μαθήτρια του 7ου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ).

«Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), γιατί συμμαθητές μας αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλες περιοχές με αστικές συγκοινωνίες ή με τους γονείς τους, προκειμένου να μπορούν να συνεχίζουν να παρακολουθούν τμήμα με την ειδικότητα που είχαν επιλέξει. Δεν υπάρχουν σε όλα τα σχολεία τμήματα» σημείωσε ο Κώστας Ευθυμιάδης, μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης. «Ζητάμε για τον μισθό της μαθητείας στα ΕΠΑΛ να μην ισχύει το 75% του κατώτατου μισθού, αλλά το 100%. Υπάρχει επίσης ανάγκη για αναβάθμιση εργαστηρίων» συμπλήρωσε. Συμπαραστάτες στην μαθητική κινητοποίηση δήλωσαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών από τις περισσότερες ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης αλλά και η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ανάγκη για πολυάριθμα τμήματα προσανατολισμού, που πρέπει να «σπάσουν» σε μικρότερα, εξέφρασε η Δήμητρα Τραγάκη, μέλος του Δ.Σ της Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. «Τα τμήματα προσανατολισμού είναι πολυάριθμα, δεν υπάρχουν παντού όλες οι ειδικότητες. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη λείπουν καθηγητές μαθηματικών και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ» σχολίασε η κ. Τραγάκη και συμπλήρωσε ότι «το Νέο Λύκειο απογυμνώνει το σχολείο από μαθήματα γενικής παιδείας».

«Με το πλαίσιο των διεκδικήσεων των μαθητών συμφωνεί και η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Κεντρικής Μακεδονίας» όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Κοκονάς.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία από την Εγνατία και μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου και Αγίου Δημητρίου έφτασαν στο υφυπουργείο Μακεδονίας- Θράκης όπου φώναξαν συνθήματα για απόσυρση του νομοσχεδίου και πέταξαν φωτοτυπίες του σχετικού νομοσχεδίου στο προαύλιό του. Το μαθητικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε ειρηνικά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, όπου συνεδρίασε η συντονιστική τους επιτροπή, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Νωρίτερα, επί της Τσιμισκή, νεαροί διαδηλωτές έκαναν στάση στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Αμερικανικό Προξενείο, αναρτώντας αφισέτες με αντινατοϊκά συνθήματα.