Τα ξένα ΜΜΕ για την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου

Πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας προφυλακίζεται εν αναμονή δίκης, κατηγορούμενος για χρήματα που έλαβε από παράνομες αμοιβές για αγορές όπλων που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, γράφουν οι The Times. Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της για πάταξη διαφθοράς και να βελτιώσει την εικόνα της πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Ο Π. Πολάκης, στενός συνεργάτης του Τσίπρα, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της υπόθεσης, δήλωσε ότι μόνον η φυλάκιση διεφθαρμένων πολιτικών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκλογή. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης.

Το Associated Press γράφει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, προφυλακίστηκαν χθες εν αναμονή της δίκης τους για νομιμοποίηση παράνομου χρήματος προερχόμενου από δωροδοκίες. Ο 69χρονος Παπαντωνίου, με σπουδές στο Cambridge ήταν υπουργός Οικονομικών από το 1996 έως το 2001 και ακολούθως μετακινήθηκε για τρία χρόνια στο υπουργείο Άμυνας επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει στην αριστερή κυβέρνηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, οργανώνει ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και επί είκοσι σχεδόν χρόνια η Ελλάδα δαπανούσε δισεκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με τη γειτονική Τουρκία, καθώς και για την κατασκευή υποδομών με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.

Οι φήμες περί διαφθοράς οργίαζαν. Τα προγράμματα αυτά περικόπηκαν σημαντικά όταν εκδηλώθηκε η κρίση χρέους και οι δικαστικές αρχές ανέλαβαν να διερευνήσουν υποθέσεις διαφθοράς. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση της προφυλάκισης «απόδειξη της διαφθοράς και του εκφυλισμού του παλαιού πολιτικού συστήματος». Το κεντρώο κόμμα Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι απαιτούνται εξηγήσεις για τους λόγους που πρώην κυβερνητικά στελέχη μπορούσαν να παραβαίνουν τον νόμο και να πλουτίζουν επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.