Ρήγας: Η αύξηση της έντασης δεν βοηθάει τις οικονομίες των δύο χωρών

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι πάντα σε ευθεία γραμμή. Το βασικό στοιχείο από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης – η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή διαχρονικά – είναι ότι στην ευρύτερη αυτή περιοχή, που τα πράγματα είναι ιδιαίτερα, καταφέραμε με την πολύπλευρη στρατηγική που εφαρμόζουμε να υπάρχει σταθερότητα», τόνισε σχετικά με την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε δήλωσή του.

Ο κ. Ρήγας επεσήμανε, ακόμα, πως η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους ως πυλώνας σταθερότητας και «…όσον αφορά την ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία εμείς επιχειρούμε να δώσουμε το στίγμα ότι μόνο η ειρηνική συνύπαρξη είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη οικονομική ανάπτυξη στους λαούς της περιοχής. Βεβαίως αυξάνει την ένταση πολλές φορές η Τουρκία είτε δια των λόγων είτε, πολλές φορές, δια ενεργειών. Δεν είναι όμως προς το συμφέρον κανενός αυτή η αύξηση της έντασης, δεν βοηθάει τις οικονομίες των δύο χωρών».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου πως η Ελλάδα έκανε πίσω στην επέκταση των χωρικών της υδάτων ο κ. Ρήγας δήλωσε:«Τα 12 μίλια είναι δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις και από το Δίκαιο της Θάλασσας. Εμείς λέμε ότι το δικαίωμα αυτό το ασκούμε και – ως προς την ΑΟΖ – διαμορφώνουμε το πεδίο εκεί που μπορούμε και έχουμε συμφωνήσει, εκεί που υπάρχουν σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, το ασκούμε αυτό το δικαίωμα.

Από κει και πέρα αναγνωρίζουμε πλήρως τη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα. Δεν απεμπολούμε αυτό το δικαίωμα και ταυτόχρονα θα γίνει μια συζήτηση για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Το ξαναλέω, χωρίς να απεμπολούμε το δικαίωμα αυτό, χωρίς να κάνουμε πίσω.

Ο κ. Ρήγας σχολίασε και την πρόσφατη προφυλάκιση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γ. Παπαντωνίου, λέγοντας: «Το γεγονός ότι δύο πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας έχουν ο ένας καταδικαστεί -όπως και συνεργάτες του- και ο άλλος προφυλακιστεί, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σκιάσει το κύρος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των ανθρώπων που τις υπηρετούν.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι κάτι δυσάρεστο αλλά και ταυτόχρονα να λειτουργεί λυτρωτικά για όσους καθημερινά πασχίζουν για την υπόθεση της Εθνικής Άμυνας. Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτική και φυσική, έχει το υψηλό καθήκον να εμπνέει τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων στην αποστολή τους, αλλά και με το παράδειγμά της να λειτουργεί ως φάρος και σημείο αναφοράς. Οι εξαιρέσεις δεν ακυρώνουν αλλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα».