Εντοπίσθηκε παράνομο εργοστάσιο λαθραίων τσιγάρων στη Θεσσαλονίκη

Καθοριστικό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας λαθραίων τσιγάρων κατάφεραν έπειτα από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή συναδέλφων τους της αντίστοιχης Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.

Συγκεκριμένα, έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα εντόπισαν στην περιοχή του Κορωπίου Αττικής παράνομο εργοστάσιο παρασκευής, συσκευασίας και διάθεσης λαθραίων καπνικών προϊόντων. Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της 23ης Οκτωβρίου, εντοπίσθηκε και συνελήφθη στον χώρο του εργοστασίου ομογενής 52 ετών, τη στιγμή που αποσυναρμολογούσε και φόρτωνε σε επικαθήμενο φορτηγό μηχανολογικό εξοπλισμό προερχόμενο από πλήρη μονάδα γραμμής παρασκευής λαθραίων τσιγάρων και διαφόρων υλικών παρασκευής.

Σε βάρος του, καθώς και σε βάρος 50χρονου ομογενούς, που ταυτοποιήθηκε ως μέλος της συμμορίας που μίσθωνε τον παραπάνω χώρο και αναζητείται, σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της συμμορίας και για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες (24 Οκτωβρίου) στον χώρο του εργοστασίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήρης αποσυναρμολογημένη γραμμή παραγωγής ράβδων καπνού (τσιγάρα), πλήρης αποσυναρμολογημένη γραμμή παραγωγής συσκευασίας τσιγάρων σε πακέτα (πακεταριστική μηχανή), πλήθος πρώτων υλών για την παρασκευή και συσκευασία λαθραίων τσιγάρων (φίλτρα, ρολά τσιγαρόχαρτου, σελοφάν, ρολά αλουμινόχαρτου κ.ά.), μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρογεννήτρια, φίλτρα, μηχανή ανάδευσης καπνού, αεροσυμπιεστής κ.ά.), μηχάνημα ανύψωσης, 148 κούτες καπνού, συνολικού βάρους περίπου 23,7 τόνων, 20 παλέτες με πλήθος κομματιών χάρτου που έφεραν παράνομα ετικέτες διαφόρων εταιρειών και πλήθος ελαττωματικών παραχθέντων τσιγάρων.

Εντός του χώρου υπήρχαν υποδομές φιλοξενίας τουλάχιστον δέκα ατόμων-εργατών (υπνοδωμάτια, κουζίνα, μπάνια κλπ). Εκτιμάται ότι από την κατάσχεση των παραπάνω καπνικών προϊόντων απετράπη οικονομική ζημία 3.700.000 ευρώ περίπου σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από τη διαφυγή καταβολής ανάλογων φόρων.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη έτερων συνεργών.