Παπαγγελόπουλος: Πρώτη φορά ακούω ότι οι εισαγγελείς έχουν κύκλους

Έπειτα από τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το όλο θέμα με τους υπαινιγμούς από κύκλους της εισαγγελέως Εφετών, Ελένης Ράικου, περί παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, ήρθε και η απάντηση από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Όταν διευκρινισθεί ποιοι είναι οι κύκλοι της κυρίας Ράικου τότε θα δοθούν και οι δέουσες απαντήσεις», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «πόθεν έσχες». Και συμπλήρωσε: «Άλλο και τούτο. Πρώτη φορά ακούω, 40 χρόνια που ασχολούμαι με τη Δικαιοσύνη, ως δικηγόρος, εισαγγελέας και αναπληρωτής υπουργός, ότι οι εισαγγελείς έχουν κύκλους».

«Εν πάση περιπτώσει, είναι και αυτό ένα από τα φαινόμενα του καιρού μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όταν διευκρινισθεί ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι, τι καταγγέλλουν συγκεκριμένα και αν πράγματι οι κύκλοι αυτοί με την αγοραία γλώσσα εκπροσωπούν την εν λόγω κυρία, τότε να είστε βέβαιοι ότι όχι μόνο θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις, αλλά θα τεθούν και μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα, για τα οποία θα έχουν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον οι απαντήσεις».

Είχαν προηγηθεί στο βήμα βουλευτές, όπως ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να απαντήσει αν ισχύει ότι υπουργοί της κυβέρνησης «τα παίρνουν από τον Σόρος». «Δεν μπορεί να σταθεί με καμία λογική ότι υπάρχει ενδεχόμενο υπουργοί της κυβέρνησης να έχουν πάρει χρήματα για τη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί τη συμφωνία σωστή και αναλαμβάνει το κόστος γιατί κάνει το καθήκον της.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών για το θέμα

«Τώρα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που οι μέρες σας είναι μετρημένες, τώρα που τελειώνει ο πολιτικός σας βίος, θα μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση με τις περισσότερες και πιο ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, που επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως κυβέρνηση την οποία έχουν καταγγείλει όλες οι Δικαστικές Ενώσεις ότι παρεμβαίνει στο έργο τους, ως η κυβέρνηση που οι υπουργοί της με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο, με λογική απολυταρχικών καθεστώτων, παραδέχονται ότι πρέπει να πιεστεί η Δικαιοσύνη να φυλακιστούν οι πολιτικοί αντίπαλοί της.

«Συζητάμε για την αναγκαία διαφάνεια και λογοδοσία, την ίδια ώρα που γίνονται συγκλονιστικές καταγγελίες και αποκαλύψεις που προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης και δείχνουν πόσο βαθιά έχει υπονομευθεί η λειτουργία της από ορισμένους θεσμικούς παράγοντες», επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και έκανε ειδική μνεία στις καταγγελίες της κ. Ράικου…

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα κάνουν σαν να ανακάλυψαν τώρα το αυγό του Κολόμβου, ξεδιπλώνουν μια υποκριτική αντιπαράθεση για τα ζητήματα της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος, τον ρόλο της Δικαιοσύνης και του ελέγχου της από την πολιτική εξουσία και διάφορα άλλα, για τα οποία την πρώτη και την κύρια ευθύνη την έχουν αυτά τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, φαινόμενα, τα οποία αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που φορτώνει με βάρη τον λαό», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

«Δεν μπορείς παρά να ζητήσεις απαντήσεις από την πολιτική προϊσταμένη Αρχή της Δικαιοσύνης σε σχέση με τις καταγγελίες της κ. Ράικου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και -απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα- συμπλήρωσε: «Κύριε Παπαγγελόπουλε, ποιος ήταν αυτός ο πολιτικός “νταβατζής” που πίεζε στο έργο της την κ. Ράικου, σύμφωνα με δικές της διαρροές, από τον κύκλο της, για να κλείνει υποθέσεις ή να αρχειοθετεί υποθέσεις ή να “τρέχει” άλλες υποθέσεις στο δικαστήριο, ενώ δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, σύμφωνα -επαναλαμβάνω- με τις δικές της διαρροές;».

«Εξοπλιστικά, σκάνδαλα στην υγεία, εξεταστικές επιτροπές, μίζες, νόμος περί ευθύνης υπουργών, “λεφτά υπάρχουν”, “τα μνημόνια τα σκίζουμε κάθε μέρα”, “είχα αυταπάτες”: Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουμε και από μόνη της αυτή η εικόνα είναι τραγική», τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει από τη Δικαιοσύνη να δικαιωθεί για τα χαμένα του χρόνια, τα χαμένα του όνειρα, τις χαμένες του ελπίδες».

«Αν είχε ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα είχαν περάσει 15 χρόνια για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Πόσα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να είναι υποχρεωμένοι σε «πόθεν έσχες» και οι διευθυντές των υπουργείων; Πόσα για να είναι υπόχρεοι και οι εκδότες;», επισήμανε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τόνισε ότι με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, «πρέπει να τελειώσει οριστικά το κατάπτυστο άρθρο 86» για την ευθύνη υπουργών.