«Να μην εξελιχθεί ως προσπάθεια να πέσει στάχτη στα μάτια του κόσμου»

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθούν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, μετά την απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα να προφυλακιστούν για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ότι στο ΚΚΕ «δεν θέλουμε να εξελιχθεί ως προσπάθεια για να πέσει στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Αντίθετα, στον Περισσό επιθυμούν «να βγουν σοβαρά συμπεράσματα, τόσο από τα ζητήματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και την τεράστια σπατάλη, η οποία έγινε στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, της ελληνικής λαϊκής οικογένειας, και από την άλλη πλευρά να αναδειχθούν οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν τη διαμόρφωση της αναπαραγωγής των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που υπάρχουν και «είναι αποτέλεσμα και εμπορικών πολέμων και σύγκρουσης ανάμεσα σε μεγάλες πολυεθνικές», φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του φαρμάκου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων, είπε πως «όλη αυτή η συζήτηση, που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την περικοπή ή όχι των συντάξεων, δηλαδή την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, προσπαθεί να αποκρύψει τις συνολικότερες επιπτώσεις της αντιλαϊκής επιδρομής, που δέχονται τα λαϊκά στρώματα».

«Το λέμε αυτό, γιατί ακριβώς η μη περικοπή θα συνοδευτεί με μη εφαρμογή μιας σειράς άλλων, αντισταθμιστικών όπως τα ονόμαζε η κυβέρνηση, μέτρων, που αφορούσαν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Επί της ουσίας όλη αυτή η συζήτηση αφορά να καταστήσει συνένοχους τα λαϊκά στρώματα να αποδεχθούν από ποια τσέπη θα χάσουν τα χρήματα. Είτε μέσα από την αύξηση της φορολογίας, είτε από τη μείωση των παροχών, είτε από τη μείωση των συντάξεων. Πρόκειται για μια επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα επόμενα χρόνια, τα δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ότι στο ΚΚΕ «θεωρούμε ότι δεν είναι αποσπασμένη και δεν μπορεί να αποσπαστεί από τις συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Όταν έχουμε μια κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, μια επίθεση σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, τα δικαιώματα στην εργασία π.χ. που έχουν φαλκιδευτεί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα έχουν αντανάκλαση και όσον αφορά το Σύνταγμα σε μια αντιδραστική κατεύθυνση.

Από αυτήν την άποψη, δεν θεωρούμε ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοιου είδους αλλαγές, οι οποίες να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων συνολικά των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από τη μεριά του κεφαλαίου και μάλιστα ένα σύστημα που γερνάει και γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό. Η συνταγματική αναθεώρηση θα αποτυπώσει αυτή την αντιδραστική στροφή».

Για το πανεπιστημιακό άσυλο, με αφορμή και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, περί κατάργησής του με τη σημερινή του μορφή, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να υπάρχει», καθώς «αποτελεί κατάκτηση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος, επομένως οι όποιες προσπάθειες να συρρικνωθεί σηματοδοτούν την αντιδραστικοποίηση στα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ένα σημαντικό μέρος της οποίας είναι και τα θέματα της Παιδείας, ο δημόσιος χαρακτήρας της οποίας όλο και περισσότερο υπονομεύεται και υποβαθμίζεται».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «παρόλες τις προσπάθειες να υπονομευτεί το πανεπιστημιακό άσυλο, θεωρούμε ότι είναι πρώτα από όλα υπόθεση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος να αποτρέψει τέτοιου είδους εξελίξεις».