Ηλιόπουλος: Μέχρι το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού

Τον οδικό χάρτη υλοποίησης της αύξησης του κατώτατου μισθού, επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κοζάνη, ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος. Ανέφερε, ότι η διαδικασία είναι αυστηρά προσδιορισμένη και ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για το που μπορεί να φτάσει η αύξηση, ενώ οι ενδιαφερόμενες πλευρές καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση «θα νομοθετήσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2019». Αυτό που ξεκαθάρισε, είναι ότι στην εφαρμογή του μέτρου «δεν πρόκειται να υπάρξουν ηλικιακές διακρίσεις κάτι που ίσχυσε στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού το 2012».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων στους χώρους εργασίας και έφερε ως παράδειγμα τους ξενοδοχοϋπάλληλους, όπου με την εφαρμογή του μέτρου, 112.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον συγκεκριμένο χώρο θα δουν διαφορά στις μισθολογικές τους απολαβές. Για παράδειγμα, ένας ανειδίκευτος, όπου αμειβόταν με 512 ευρώ το μήνα, τώρα, με την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, θα αμείβεται με 770 €/μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ηλιόπουλος, με βάση τον κατώτατο μισθό αμείβεται το 10% των εργαζομένων, ενώ το μείγμα πλήρους, έναντι μερικής απασχόλησης, σήμερα, βρίσκεται στη σχέση 70-30.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ηλιόπουλος ανακοίνωσε, ότι σε ένα μήνα θα προκηρυχθούν προγράμματα απασχόλησης για 5500 νέους επιστήμονες στον δημόσιο τομέα, καθώς και «ο πρώτος κύκλος του προγράμματος για τους 10.000 νέους επιστήμονες στον τομέα της αγροτοδιατροφής, στον τομέα της μεταποίησης, στη βιομηχανία και στις νέες τεχνολογίες».

Απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη, τόνισε, ότι η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν ωφεληθεί από προγράμματα ενίσχυσης, ή κατάρτισης, 4189 άνεργοι. Επεσήμανε ότι σήμερα με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ, «τρέχουν» δράσεις και προγράμματα 6,7 εκ. και οι συνολικά ωφελούμενοι από την κοινωφελή εργασία η κατάρτιση στην περιοχή 2783 πολίτες.

«Δικαίωμα στην εργασία αλλά και εργασία με δικαιώματα είναι μια σημαντική μάχη που την δώσαμε σε τρία επίπεδα και από το μπορώ να συμπεράνω αυτή η μάχη έχει φέρει αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος, θυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά του κατωτάτου μισθού και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Με αφορμή τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία εργαζομένων από το συνδικάτο «Εργατική Αλληλεγγύη», όπου του ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη μέλους της οικογένειας εργαζόμενου σε εργολάβο της ΔΕΗ που έχασε πριν από 14 μήνες τη ζωή του, ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν, για πρώτη φορά, προσλήψεις νέων επιθεωρητών στην Υγεία και την Ασφάλεια, μετά από 18 χρόνια (οι τελευταίες προσλήψεις αντίστοιχων ειδικοτήτων είχαν γίνει το 2000) ελπίζοντας ότι θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση θανατηφόρων ατυχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κοζάνη, ο υφυπουργός Εργασίας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα πρώην καταστήματα Καρυπίδη, ενώ είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη. Το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του ΕΒΕ στην Πτολεμαΐδα, με θέμα: «Εργασιακές σχέσεις – συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη μεταμνημονιακή Ελλάδα».