Δούρου: Οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές

Η ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κεντρικό επίπεδο με ισχυρό λόγο ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης που πέτυχε η Περιφερειακή Αρχή η οποία δεν παρουσιάζεται ως «ανεξάρτητη αυτοδιοικητική» αλλά εκφράζεται «με θέση και άποψη σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα», αποτελεί πρόκληση για τους πολιτικούς αντιπάλους, τόνισε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή focus και στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο της ΕΡΤ.

Η περιφερειάρχης έδωσε απαντήσεις για όσα την επικρίνουν επαναλαμβάνοντας: «Οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές». Αναφέρθηκε στα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής , στις χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και για την κλήτευση της για την τραγωδία στη Μάνδρα. Τοποθετήθηκε για το μέλλον της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εκλογικό σώμα θα αποτιμήσει θετικά το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση ήταν η μόνη, από το 2012 έως το 2018, που έδωσε μάχη με τους διαπραγματευτές, αντί να γράφει σημειώματα σε χαρτοπετσέτες». Επίσης θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δικής της πορείας έναντι των «καταστρεπτικών πολιτικών» των αντιπάλων της στη μάχη για την επανεκλογή της στην Περιφέρεια.

Αναφερόμενη στην αναβαθμισμένη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής, σημείωσε ότι η ομάδα μας «που αποτελείται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, δίνει διμέτωπο αγώνα: για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, τα αντιπλημμυρικά, τα κοινωνικά έργα και παράλληλα την αλλαγή του ηθικού υποδείγματος άσκησης εξουσίας». Δώσαμε αγώνα απέναντι στην αναξιοκρατία των πολιτευτών, σημείωσε.

Για την προβολή της κλήτευσης της από ορισμένα ΜΜΕ με υπότιτλους που την παρουσίαζαν ως «ύποπτη» η κ Δούρου απέδωσε στους «τηλεεισαγγελείς» την πρόθεση να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη με στόχο να πλήξουν την ίδια και την παράταξη της «Δύναμη Ζωής».

Απέδωσε την στοχοποίησή της στο γεγονός ότι δεν αποποιήθηκε την κομματική της προέλευση και ως Περιφέρεια «πήραμε θέση στο Δημοψήφισμα υπέρ του ΟΧΙ, στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, στη δίωξη του Π Λαφαζάνη κ.ά.». Με τη στάση και τον ισχυρό λόγο μας για το προσφυγικό και ζητήματα της Τ.Α «φέραμε την Περιφέρεια στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στην καρδιά των Βρυξελλών», πρόσθεσε

Σε ό,τι αφορά τη Μάνδρα, η Δούρου επισήμανε ότι μέσα σε δύο χρόνια καλύφθηκαν κενά δεκαετιών «για ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει από το 1995». Απεναντίας, συμπλήρωσε, στην περίπτωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου που εξασφαλίζει την πρόσβαση των κατοίκων της Καλλιθέας του Ταύρου και του Μοσχάτου στη θάλασσα, στον Φαληρικό όρμο με μοναδικό αρμόδιο φορέα την Περιφέρεια, οι διαδικασίες απλοποιούνται και επιταχύνονται.

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής με 168 έργα κόστους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ανέφερε ότι οργανώθηκαν στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού καθώς νωρίτερα ο κάθε δήμος έκανε κάποιο μικρό έργο ρίχνοντας τα νερά στον διπλανό του. Όλα αυτά τα έργα, υπογράμμισε, τροχοδρομήθηκαν με εντολή μου στις 22/10/2014. Πριν δεν υπήρχε κάποια σχετική εντολή γιατί απλά «τα έργα αυτά δεν έχουν κορδέλες και αγιασμούς».

Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί θωρακισμένη μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από «αδράνεια δεκαετιών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής» Ή όπως επισήμανε ο καθηγητής κ. Λέκκας με την αφορμή της πυρκαγιάς στο Μάτι «αφήσαμε να δημιουργηθούν παγίδες στην πατρίδα μας», υπενθύμισε η Περιφερειάρχης ερωτηθείσα για το ποιος έφταιγε τη μοιραία βραδιά, «εάν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τους νεκρούς στη σύσκεψη, εάν έγιναν λάθη επικοινωνιακά κ.λ.π». Τόνισε ότι εάν ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να κρυφτεί θα έμενε στο Μόσταρ , ότι οι νεκροί δεν κρύβονται και ότι δεν είχαν γνώση για τα θύματα»

Αναφορικά με το ποιος φταίει η κ Δούρου υπενθύμισε ότι ήταν η μόνη που είπε εκείνο το βράδυ «Δεν μπορεί να έχουν γίνει όλα καλά και να έχουν χαθεί τόσες ζωές». Επανέλαβε ότι οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές, έχουν υποβοηθητικό ρόλο για την πυροσβεστική, «όπως έγινε στην Εύβοια και στην Κέρκυρα αλλά και στην οργανωμένη απομάκρυνση την οποία κάνουν οι δήμοι».

Τέλος για τις μετεκλογικές συνεργασίες η κ Δούρου επισήμαινε ότι αυτό θα έπρεπε να καθορίζεται από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, εξέφρασε την πίστη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογέςμ όπως και η ίδια τις αυτοδιοικητικές για την Περιφέρεια, γιατί όπως είπε αυτή την φορά δεν θα είναι μόνη αλλά μαζί όλοι όσοι αναγνωρίζουν το πολύπλευρο και ουσιώδες έργο που έχει προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα η Περιφέρεια Αττικής.