Διαμαρτυρία στη Μόρια από Αφγανούς αιτούντες άσυλο

Σε διαμαρτυρία για τον μεγάλο -όπως υποστηρίζουν- χρόνο αναμονής και παραμονής τους στον καταυλισμό καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτόν, προχώρησαν σήμερα το πρωί αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κίνηση αυτή έγινε κυρίως γιατί θεωρούν ότι στις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που γίνεται στην ενδοχώρα, εξαιρούνται οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν.

Στον χώρο υπήρχε αυξημένη αστυνομική δύναμη λόγω της επικείμενης επίσκεψης στο ΚΥΤ αντιπροσωπείας από τη γαλλική πρεσβεία, και συγκεκριμένα του νέου ακολούθου πολιτιστικών θεμάτων και του υπευθύνου ασύλου της γαλλικής πρεσβείας.

Η Αστυνομία προσπάθησε να παρέμβει για να σταματήσει τη διαμαρτυρία και προστέθηκαν και άλλοι πρόσφυγες στους διαμαρτυρόμενους. Γρήγορα, όμως, με την παρέμβαση της διοίκησης του κέντρου τα πνεύματα ηρέμησαν και αφού διατυπώθηκαν οι ενστάσεις των Αφγανών προσφύγων, η διοίκηση του κέντρου δεσμεύθηκε να υπάρξει συνάντηση με αντιπροσωπεία τους προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Τελικά, η διαμαρτυρία έληξε, αφού με παρέμβαση της διοίκησης του Κέντρου κλείστηκαν ραντεβού με τον υπεύθυνο ασύλου. Ενώ η επίσκεψη της γαλλικής αντιπροσωπείας αναβλήθηκε.

Όπως είπε ο υποδιοικητής του ΚΥΤ της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, «μετά τις αποχωρήσεις κυρίως Σύριων προσφύγων το τελευταίο διάστημα, το 48% των διαμενόντων στο ΚΥΤ είναι Αφγανικής καταγωγής».