Οι πεζοναύτες χτύπησαν «τον εχθρό που κατέλαβε το 40% της Χίου»

Ολοκληρώθηκε προς το μεσημέρι της Πέμπτης η μεγάλη αποβατική ενέργεια των Ελλήνων πεζοναυτών στην Χίο στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2018» που τερματίζεται αύριο με την τελική της φάση στο πεδίο βολής της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ο Αρχηγός του, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, μετέβη στη Χίο, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες στο πλαίσιο της άσκησης. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων επέβησαν επί της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ».

Όπως μετέδωσε το news.gr, στο πλαίσιο της αποβατικής ενέργειας την οποία η Τουρκίαπροσπάθησε να παρακολουθήσει από μακριά στέλνοντας κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235 στην ευρύτερη περιοχή όπου υπήρχαν και πολεμικά της πλοία που προσπαθούσαν να σχηματίσουν εικόνα μέσω ραντάρ, οι Έλληνες πεζοναύτες προχώρησαν σε επιχείρηση που στόχο είχε την εξουδετέρωση των εχθρικών δυνάμεων στο νησί.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες που έδωσε στρατιωτική πηγή στο news.gr το σενάριο είχε ως εξής: Ο εχθρός είχε αποβιβαστεί τις προηγούμενες ημέρες στη Χίο και είχε καταλάβει το 40% και ενισχυόταν συνεχώς. Οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού αμυνόμενες είχαν καταφέρει έναντι ισχυρότερων δυνάμεων του εχθρού να κρατήσουν το 60% του νησιού. Επειδή όμως ο εχθρός συνέχιζε να ενισχύει τις δυνάμεις του κρίθηκε αναγκαία από τα επιτελεία η αποστολή των πεζοναυτών.

Η αποβατική δύναμη χτύπησε σε ακτή που ελεγχόταν από τον εχθρό στα μετόπισθεν αυτού. Με κινήσεις διακλαδικές, δηλαδή από τους πεζοναύτες, το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία ο εχθρός περικυκλώθηκε, επλήγει σοβαρά και εξουδετερώθηκε.

Οι πεζοναύτες συγκέντρωσαν πολύτιμα συμπεράσματα όπως και τα επιτελεία σε σχέση και με ανάγκες που υπάρχουν ως προς τον εξοπλισμό των πεζοναυτών.

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στην δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες από την αποβατική ενέργεια των πεζοναυτών.