Υπόθεση Folli Follie: Γιατί δεν ασκούνται διώξεις; – Ποιοι παίζουν τη γάτα με το… ποντίκι

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ – ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;

Ποιιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στο σκάνδαλο της Folli Follie. Μετά από αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Folli Follieδεσμεύθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της οικογένειας Κουτσολιούτσου – Προς αναβολή πάει και η προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση της Folli Follie, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναθεωρημένων ετήσιων ενοποιημένων εταιρικών καταστάσεων για τη χρήση του 2017.

Η κίνηση δεν είναι τυχαία και ακολουθεί αποκαλύψεων που φέρουν την οικογένεια Κουτσολιούτσου να έχει προσημειώσει περιουσιακά στοιχεία της σε εταιρεία με έδρα την Ελβετία έναντι δανείου.

Συγκεκριμένα, προσημειώθηκε το πολυτελές ακίνητο της οικογένειας Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες, έναντι του ποσού των 36,45 εκατ. ευρώ σε εταιρεία η οποία φέρεται ότι ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελβετικού ομίλου Dufry.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την εταιρεία Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία προχώρησε στην προσημείωση επικαλούμενη δανειακή σύμβαση 36,45 εκατ. ευρώ μεταξύ της εταιρείας Petrus AG και του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχές εξετάζουν την δέσμευση του ακινήτου των Σπετσών προκειμένου να διασφαλιστεί το συμφέρον του Δημοσίου. Αυτό απαιτεί είτε νέο βούλευμα, είτε απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το βούλευμα έχει φτάσει ήδη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

foll 1

Γιατί δεν ασκούνται διώξεις;

Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια ένα θεσμικό πρόβλημα παρέμβασης της Δικαιοσύνης.

Να ληφθούν δηλαδή μέτρα αποτρεπτικού χαρακτήρα και όχι κατασταλτικού και να αναζητείται εκ των υστέρων ένας εισαγγελικός λειτουργός για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Διότι, στην περίπτωση της Folli Follie, που φέρεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να έχει διαπραχθεί μια τεράστια απάτη, σκάνδαλο μεγατόνων δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να κινηθεί αυτεπαγγέλτως η διαδικασία έρευνας του σκανδάλου και η κακουργηματικού χαρακτήρα απάτη, παρά μόνον εάν κάποιος εκ των επενδυτών-μετόχων προσφύγει στη Δικαιοσύνη και με μήνυσή του, ζητεί την δίωξη των υπαιτίων.

Αυτοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το πράξουν προσδοκώντας ότι μπορεί να αποζημιωθούν εξωδικαστικά, να πάρουν τα χρήματά τους πίσω και να μην χρειαστεί να μπλέκουν σε πολύχρονες δικαστικές διαμάχες.

Ωστόσο, αυτό φαντάζει από δύσκολο έως απίθανο, διότι είναι πολλοί οι επενδυτές –μέτοχοι και ακόμη περισσότερα τα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν και δεν υπάρχουν.

Έτσι αυτή τη στιγμή η σχετική προκαταρκτική έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει με αφορμή την μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφορά τουλάχιστον μέχρι στιγμής αδικήματα που αφορούν στις παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, (πλημμελήματα) από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας .Ενδεχομένως, εάν και εφόσον ο πταισματοδίκης έχει με την… «βοήθεια» και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα χέρια του περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία που «στοιχειοθετούν» την απάτη, να προσκομίσει στον εισαγγελέα στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία και να εισηγείται την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για απάτη και έτσι ξεκινήσει το ξετύλιγμα του κουβαριού.

¨Εγκυροι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν, ότι δεν αποκλείεται τελικά αυτό το τελευταίο να γίνει, δηλαδή να οδηγηθούμε στην άσκηση δίωξης για απάτη μέσω της έρευνας του πταισματοδίκη και με διαδικασίες εξπρές και «δικογραφίες» του ποδαριού να στείλουν άρον άρον στη φυλακή προσωρινά, δυο τρία άτομα προκειμένου να καταλαγιάσει η ιστορία και όταν μετά από χρόνια η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, να…. αθωωθούν πανηγυρικά όλοι, όπως έγινε στο μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου του 99 , όπως έγινε με τα δομημένα ομόλογα.

Σύμφωνα δε με αποκλειστικές μας πληροφορίες , οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κοτσολιούτσους, έχουν επιστρέψει στην Αθήνα από την Κίνα.

Έτσι όμως, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη και κυρίως δεν διορθώνεται το κακό που έγινε.

Γι αυτό και εκτιμούν ότι ο μοναδικός τρόπος να γίνει επιτέλους σωστή δουλειά, σε επίπεδο δικαστικό εισαγγελικό, είναι να μην βιαστούν οι αρμόδιοι να στήσουν ένα κατηγορητήριο κυριολεκτικά στο… πόδι, το οποίο θα καταρρεύσει στο ακροατήριο και να κάνουν συστηματική δουλειά, επίπονη, ναι και μακροσκελή ναι, αλλά που όταν φτάσει σε δίκη , οι ένοχοι θα …πληρώσουν και μάλιστα ακριβά.

Διαβάστε επίσης:

Folli Follie: Αντιμέτωπη με τους μετόχους η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Η Folli Follie δεν θέλει πλήρη έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε νωρίτερα ότι η Folli Follie δεν συμμορφώνεται στην απαίτηση να διενεργηθεί πλήρης έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία για την οικονομική χρήση του 2017.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Folli Follie, σύμφωνα με την οποία σχεδιάζεται αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας της διαχειριστικής χρήσεως 1/1/2017 – 31/12/2017.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά

Στην Ταϊλάνδη τα «αμαρτωλά» ευρώ της μαύρης τρύπας

Στην Ταϊλάνδη φαίνεται να εντοπίζεται η προέλευση του μεγαλύτερου μέρους της «μαύρης τρύπας» των οικονομικών της Folli Follie από τις αμαρτωλές δραστηριότητες της εταιρείας στην Ασία, που αποκάλυψε στην έκθεσή της η Alvarez & Marsall.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από το έλλειμμα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που εντοπίστηκε κατά τους ελέγχους και τις έρευνες, περίπου το 60% με 65% «γέννησε» θυγατρική εταιρεία της Folli Follie στην Ταϊλάνδη.

Μέσω αυτής περνούσαν συναλλαγές και δραστηριότητες με άλλες εταιρείες του ομίλου, καθώς και προμηθευτών και πελατών, των οποίων τα στοιχεία αποδεικνύονται πλασματικά.

Και αυτό αφού δεν μπορούν να συσχετιστούν με τη Folli Follie ή ακόμα χειρότερα οι εταιρείες αυτές φαίνεται να μην υπάρχουν, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν ή τα στοιχεία τους δεν επιβεβαιώνονται ούτε από τα τοπικά επιμελητήρια.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το σκάνδαλο Folli Follie

Tο πόρισμα της ΕΛΤΕ που «έκαψε» τη Διοίκηση Κουτσολιούτσου

Το πόρισμα της ΕΛΤΕ καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn.gr, στα ίδια συμπεράσματα με το πόρισμα της Alvarez & Marsal, το οποίο έδειξε πως η Folli Follie είχε στην Ασία «μαϊμού» τζίρο 996 εκατ. δολάρια, πλαστά αποθέματα 548 εκατ. δολαρίων και ανύπαρκτες καταθέσεις ύψους 289,6 εκατ. ευρώ! Δηλαδή και τα δύο αποκαλύπτουν τη δημιουργική λογιστική της Διοίκησης Κουτσολιούτσου, με την οποία εξωράιζε τα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων δεν εντόπισε αποθέματα συνολικής αξίας 581,68 εκατ. δολαρίων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε αποθήκες άλλων εταιρειών.

Παράλληλα, η ΕΛΤΕ διαπίστωσε πως η Folli Follie Group Sourcing Ltd, θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, είχε πραγματοποιήσει πλασματικές πωλήσεις συνολικού ύψους άνω του 1,85 δισ. δολαρίων τη διετία 2016-2017 στην εταιρεία NG Boon Soon. Ωστόσο, η ΕΛΤΕ δεν εντόπισε ούτε την έδρα ούτε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας, η οποία οφείλει στη Folli Follie 710 εκατ. δολάρια.

Κατά την ΕΛΤΕ η Folli Follie Group Sourcing έχει καταβάλει στην «εταιρεία φάντασμα» Thana Prasertsian προκαταβολή 259,4 εκατ. δολάρια για το 2017 και 125,45 εκατ. δολάρια για το 2016. Η ΕΛΤΕ θεωρεί την Thana Prasertsian εταιρεία φάντασμα διότι δεν εντόπισε την έδρα και τη δραστηριότητά της.

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων θεωρεί «εταιρεία φάντασμα» και την Landocean Industrial Limited, η οποία έχει δανειστεί 122 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie Group Sourcing, από το 2016, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σχετικές εξασφαλίσεις ή να είναι γνωστό το επιτόκιο δανεισμού.