Καρδίτσα: Αμόκ για το θησαυρό του Αλή Πασά – Χρυσοθήρες καταστρέφουν μνημεία για να βρουν λίρες

Σε κίνδυνο βρίσκονται πλέον φυσικά μνημεία της χώρας – Επίδοξοι «Ιντιάνα Τζόουνς» καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους καθώς αναζητούν λίρες, πολύτιμους λίθους και κειμήλια

Χρυσοθήρες, «οπλισμένοι» με ελπίδες και σκαφτικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο κυνήγι θησαυρού χωρίς να υπολογίζουν πού θα σκάψουν και ποια γεφύρια ή μοναστήρια (που θα τα θεμέλιά τους μετρούν αιώνες), θα καταστρέψουν.

Όπως σημειώνει σήμερα (09/10), η εφημερίδα “Espresso”, αυτή την περίοδο λαθροανασκαφείς από όλη τη χώρα που δρουν κρυφά στην Καρδίτσα έχουν πάθει αμόκ με τον περιβόητο αμύθητο θησαυρό του Αλή Πασά που ο θρύλος τον θέλει να αποτελείται, από σεντούκια γεμάτα χρυσές λίρες και «βουνά» διαμάντια, κοσμήματα και βυζαντινά κειμήλια από τις επιδρομές του.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο αντιδήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας Θανάσης Καραγιώργος τόνισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι τωρινό. «Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα βρίσκουμε σκαμμένα κυρίως τα γεφύρια, καθώς κυκλοφορούν θρύλοι για λίρες, από την Τουρκοκρατία και την Κατοχή, όταν έκαναν πλιάτσικο οι Γερμανοί και έκρυβαν τα κλεμμένα. Όλα αυτά λειτουργούν ως μαγνήτης για τους χρυσοθήρες, ώστε να σκάβουν ανεξέλεγκτα και ασυλλόγιστα. Δρουν όσο μπορούν αθόρυβα και νυχτερινές ώρες, αλλά εντοπίζουμε φθορές από ανασκαφές που είναι ικανές να γκρεμίσουν τα περισσότερα γεφύρια της περιοχής».

Ο κ. Καραγιώργος εκτιμά πως πρόκειται για άτομα που καταφτάνουν στην περιοχή από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά οι περισσότεροι είναι ντόπιοι, οι οποίοι γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τα μονοπάτια: «Στο γεφύρι του Πετρωτού ή Λιάσκοβου, που είναι του 13ου αιώνα, σκάβουν τα τελευταία 10 χρόνια! Στο κατάστρωμα της πεζογέφυρας απ’ όπου κάποτε περνούσαν οι χωρικοί με τα ζώα τους, ξεκίνησαν οι χρυσοθήρες να σκάβουν από τη μια πλευρά κάνοντας μία τεράστια τρύπα, η οποία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα του γεφυριού, καθώς μπαίνει μέσα το νερό της βροχής και προκαλεί διάβρωση».

Ο αντιδήμαρχος αποκαλύπτει ότι οι επίδοξοι κυνηγοί θησαυρών έχουν σκάψει και στα γεφύρια του Θερινού και του Τυρολόγου, όπου μάλιστα άνοιξαν τρύπα κοντά στη βάση του τόξου και από τη βιασύνη τους άφησαν μέσα μια τσάπα!

«Κίνδυνος υπάρχει και για τα μοναστήρια μας», πρόσθεσε. Έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να έχει το νου του και να ενημερώσει την Αστυνομία, αν δει ύποπτη κίνηση» σημείωσε ο κ. Καραγιώργος, τονίζοντας πως κινδυνεύει να εξαλειφθεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας από την ανεξέλεγκτη δράση των κυνηγών θησαυρού, καθώς τα γεφύρια και τα περάσματα απειλούνται με κατάρρευση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παράνομες ανασκαφές.