Απομακρύνθηκαν από την πλατεία Αριστοτέλους πρόσφυγες και μετανάστες

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά στα Διαβατά των προσφύγων και μεταναστών, που είχαν κατασκηνώσει στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ συνεργεία του Τμήματος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης καθάρισαν το γρασίδι από σκουπίδια και χαρτόνια, που είχαν μαζευτεί στο σημείο.

Η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής των Διαβατών, ξεκίνησε γύρω στις 15:00 μετά το μεσημέρι, ενώ για αύριο Τρίτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για το θέμα στο Δημαρχείο.

Στο μεταξύ, για φαινόμενο που πλήττει την εικόνα της αγοράς και της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο, σχολιάζοντας τη διανυκτέρευση προσφύγων και μεταναστών στο γρασίδι της Πλατείας Αριστοτέλους, οι πρόεδροι τριών φορέων της πόλης, με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, που έστειλαν νωρίτερα σήμερα.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, δήλωσε: «Πρόκειται για τριτοκοσμική εικόνα που πλήττει βάναυσα το κέντρο και την αγορά. Οι πολίτες εδώ και χρόνια ακούν για δισεκατομμύρια που στέλνονται για την ανακούφιση των προσφύγων κι όμως η κατάσταση όσο περνά ο καιρός δυσχεραίνεται. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι το σκηνικό αυτό στήνεται κάθε μέρα χωρίς κανείς να ενοχλείται, χωρίς κανείς να ευαισθητοποιείται και να λαμβάνει μέτρα! Η Θεσσαλονίκη μοιάζει να μην έχει Δήμαρχο, να μην έχει υπεύθυνους φορείς, να μην έχει καν το κουράγιο και τη θέληση να διαχειριστεί μία κρίση. Ας ελπίσουμε τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές κάποιοι να ενεργοποιηθούν».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, υποστηρίζει ότι η Πλατεία Αριστοτέλους έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο υποδοχής μεταναστών, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια περί του αντιθέτου, «γεγονός που δεν αποτελεί ούτε ένδειξη ανθρωπισμού, ούτε εικόνα ευνομούμενης χώρας».

Ο κ. Καπνοπώλης υπενθυμίζει ότι οι μετανάστες έχουν κατασκηνώσει σε μια από τις πιο επισκέψιμες από τουρίστες οδούς της πόλης και προσθέτει ότι «οι θλιβερές αυτές εικόνες έρχονται να προστεθούν στη γάγγραινα που αντιμετωπίζει η Αριστοτέλους και οι παρακείμενοι δρόμοι με το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο». Τονίζει δε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει άμεσα λύση, τόσο για τους μετανάστες όσο και για το παραεμπόριο «και να σταματήσει να εθελοτυφλεί».

Με επιστολή προς το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Εμπόρων του Νομού εκφράζει τη μεγάλη απογοήτευσή της «για την τραγική εικόνα και κατάσταση που επικρατεί στην Πλατεία Αριστοτέλους τις τελευταίες ημέρες και ειδικά με την κατασκήνωση ομάδας ανθρώπων έξω από το αστυνομικο τμήμα Λευκού Πύργου».

Τονίζει δε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη η συγκεκριμένη περιοχή, με το λαθρεμπόριο, το παρεμπόριο και βίαια περιστατικά. «Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες», τονίζεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Ιακώβου και ο γενικός γραμματέας, Γεώργιος Τσορμπατζηκωστής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν κατασκηνώσει στο γρασίδι έξω από το αστυνομικό τμήμα στην Πλατεία Αριστοτέλους, περιμένοντας να συλληφθούν, για να πάρουν το υπηρεσιακό σημείωμα εξάμηνης παραμονής. Όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, Νίκος Ράγκος, στα Διαβατά «θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτίριο, μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες, συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής. Στο κτίριο των Διαβατών θα παρέχεται προσωρινή στέγαση και σίτιση σε 80 πρόσφυγες.