“Βουτιά” για τις μετοχές Lenovo, ΖΤΕ εν μέσω σκανδάλου “κινεζικής κατασκοπείας” σε Apple, Amazon

Βουτιά της τάξης του 15% πραγματοποίησαν οι μετοχές της κινεζικής Lenovo στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω αναταράξεων από το ρεπορτάζ του  Bloomberg BusinessWeek περί κινεζικής κατασκοπείας στα κέντρα δεδομένων της Apple και της Amazon Web Services.

Εξοπλισμός στα πληροφοριακά κέντρα της Amazon Web Services και της Apple, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πιθανόν να επέτρεπε στην κινεζική κυβέρνηση να παρακολουθεί τη ροή πληροφοριών, μέσω μικροεπεξεργαστή ο οποίος φέρεται να είχε εισαχθεί στα μηχανήματα κατά τη φάση της κατασκευής τους, στην Κίνα.

Οι εταιρείες, με ανακοινώσεις τους, έσπευσαν να το διαψεύσουν αμέσως, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν.

Οι μικροεπεξεργαστές (chips), οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο απόρρητης έρευνας των αμερικανικών αρχών που άρχισε ήδη από το 2015, φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για συλλογή δεδομένων πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών αμερικανικών εταιρειών. Υπεύθυνη για την εισαγωγή τους στα μηχανήματα είναι μια κινεζική εταιρεία κατασκευής server, η SuperMicro, οη οποία συναρμολόγησε τα μηχανήματα στα πληροφοριακά κέντρα των δύο εταιρειών.

Η Apple δήλωσε ότι δεν ανακάλυψε ποτέ τα επίμαχα μικροτσίπ, ενώ η SuperMicro αρνείται ότι τα εισήγαγε στα μηχανήματα.

Η Κίνα, διά μέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, περιορίστηκε να σχολιάσει ότι είναι “διαπρύσιος υπερασπιστής της κυβερνοασφάλειας”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πάντως, το πρόβλημα ανακαλύφθηκε το 2015 και επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές ασφαλείας που προσέλαβαν οι ίδιες οι αμερικανικές εταιρείες.

Η Κίνα έχει υπάρξει πολλές φορές ύποπτη, αλλά σπανίως έχει κατηγορηθεί ανοικτά για μαζική κατασκοπεία με βάση το hardware που παράγεται στο έδαφός της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στις τεχνολογικές εφαρμογές στις ΗΠΑ κατασκευάζεται στην Κίνα.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, η Lenovo ανέφερε ότι η Super Micro “δεν αποτελεί προμηθευτή της σε καμία περίπτωση. Επιπλέον, ως εταιρεία παγκόσμιας κλίμακας, λαμβάνουμε εξαιρετικά μέτρα για την προστασία της αξιοπιστίας της αλυσίδας εφοδιασμού μας”.

Πιθανότατα, ωστόσο, η Lenovo πληρώνει τις κινεζικές της “ρίζες”.

Στην Κίνα, οι εταιρείες τεχνολογίας υποχρεούνται εκ του νόμου να συνεργάζονται με τις αρχές της χώρας, γεγονός που εντείνει τους φόβους των υπηρεσιών Πληροφοριών των χωρών της Δύσης.

Η εισηγμένη επίσης στο Χονγκ Κονγκ εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είδε νωρίτερα την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί κατά 11,55%.

Η ZTE έχει κατηγορηθεί από τις αρχές των ΗΠΑ για δοσοληψίες της με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και είχε γίνει στόχος κυρώσεων, ενώ αναμένεται να έχει την ίδια τύχη εάν η Ουάσινγκτον αναλάβει δράση επί των αποκαλύψεων του Bloomberg.