Αρχιεπισκοπικό ρουσφέτι (;) ο διορισμός νέου Διοικητή Αγίου Όρους

Πληροφορήθηκαν οι Έλληνες πολίτες από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, την απόφαση της Κυβέρνησης Τσίπρα να διορίσει τον Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής τον κ. Δήμτσα Κωνσταντίνο ως Διοικητή του Αγίου Όρους.

Μετά από μια μακρά περίοδο έντονων ζυμώσεων μεταξύ εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων, κατά την οποία μάλιστα επικράτησε και ένα «πλούσιο» παρασκήνιο, τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους αναλαμβάνει τελικά ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, που, ως είναι γνωστό, αποτελεί τον «εκλεκτό» και έμπιστο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου Λιάπη, ο οποίος τον έχει διορίσει γενικό διευθυντή στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Αποστολή».

Ο κ. Δήμτσας είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με κάποια εκκλησιαστικά, όσο και με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Άριστες σχέσεις διατηρεί και με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και, όπως εγράφη – Ελεύθερος Τύπος, Φιλελεύθερος, Δημοκρατία– ο διορισμός του στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Με την πολιτική απόφαση του διορισμού Δήμτσα «ρίχνει λάδι στην φωτιά» η Κυβέρνηση ανάμεσα σε Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο και δημιουργεί σύννεφα στις σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αφού όπως έχει γραφεί ο Παναγιότατος κ. Βαρθολομαίος είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως το συγκεκριμένο πρόσωπο τον βρίσκει απολύτως αντίθετο!

Συγκεκριμένα, το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ (Φιλελεύθερος) αναφέρει ότι : «Από το 2015 ο κ. Δήμτσας είχε επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον αδερφό του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα. Τότε είχε ζητήσει την “ευλογία” του Πατριάρχη για την θέση του Πολιτικού Διοικητή. Αντί για ευλογία, ο κ. Δήμτσας εισέπραξε… πόρτα! Την ίδια άρνηση είχε εκφράσει και στον Πρωθυπουργό ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άποψη του Πατριάρχη για το διορισμό Δήμτσα. Η απάντηση του Πατριάρχη σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ήταν «όποιον άλλον θέλετε εκτός από τον κ. Δήμτσα».

Τρία χρόνια μετά, ο κ. Δήμτσας δεν εγκατέλειψε τα όπλα. Επανήλθε και σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας έκλεισε η συμφωνία στο Μαξίμου, προφανώς με την “ευλογία” Ιερωνύμου. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά στο διορισμό Πολιτικού Διοικητή στο Άγιον Όρος παρακάμπτοντας πλήρως το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο ανήκει πνευματικά η Αθωνική Πολιτεία.

Επίσης, με τον διορισμό του κ. Δήμτσα «σπάει» μια παράδοση που θέλει τον Πολιτικό Διοικητή να προέρχεται από χώρο που έχει σχέση με το Άγιον Όρος ώστε να είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων του και των αναγκών του».

Πέραν όμως της σοβαρής ενόχλησης στο Φανάρι και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παράλληλα ο διορισμός του πρώην δημοσιογράφου Κ. Δήμτσα προκάλεσε αρνητική αίσθηση σε εκκλησιαστικούς κύκλους στο Άγιο Όρος και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το πολιτικό, διπλωματικό και εκκλησιαστικό παρασκήνιο της υπόθεσης φέρεται ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο και για πρώτη φορά στα χρονικά παρακάμφθηκε το Φανάρι στην επιλογή του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, παρότι υπάγεται στη δικαιοδοσία του.

Επειδή η Αθωνική Μοναστική Πολιτεία είναι αυτοδιοίκητη, αλλά υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Επειδή συγκεκριμένα κριτήρια και πανεπιστημιακούς τίτλους προβλέπει ο Οργανισμός του ΥΠΕΞ για την θέση του πολιτικού Διοικητή .

 

Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας», ο Κωστής Δήμτσας διαβεβαίωνε άτομα στο στενό και ευρύτερο επαγγελματικό περιβάλλον του ότι θα διατηρήσει και τη θέση του διευθυντή στην «Αποστολή», γιατί δεν θα μισθοδοτείται ως πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους. Εάν ισχύει αυτή η πληροφορία, τότε προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το αν τελικά ο Κωστής Δήμτσας θα μπορεί να εκπληρώνει ταυτόχρονα καθήκοντα που απαιτούν φυσική παρουσία ταυτόχρονα σε Αθήνα και Άγιο Όρος ή μια από τις δύο θέσεις θα είναι ουσιαστικά πάρεργο.

Επειδή όμως στο άρθρο 29 του οργανισμού του ΥΠΕΞ προβλέπεται η μισθοδοσία του πολιτικού διοικητή με μισθό γενικού γραμματέα Περιφέρειας, σημαίνει ότι απαιτείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση και αυτονοήτως η φυσική παρουσία στο Διοικητήριο που έχει έδρα την Πολίχνη των Καρυών του Αγίου Όρους.

Καλείσθε κύριε Πρωθυπουργέ να απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα:

 1. Γιατί διαλέξατε αυτή την χρονική περίοδο να διορίστε τον κ. Κ. Δήμτσα και έτσι να βρεθείτε συνειδητά απέναντι με το θέλημα και την παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, δηλαδή την στιγμή που ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν όχι μόνο δεν ικανοποιεί το διεθνές προβαλλόμενο αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά προσπαθεί σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου να ιδρύσει ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και έτσι να αλλάξει άρδην το πλαίσιο εντός του οποίου συζητείται η επαναλειτουργία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος, της Μεγάλης Σχολής του Γένους;
 2. Με ποια διαδικασία επελέγη ο κ. Κ. Δήμτσας; Ποιοι άλλοι ήσαν υποψήφιοι και ποια τα κριτήρια της επιλογής; Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία διορισμού του νέου διοικητή; Τυγχάνει αποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη, αφού ο χώρος στον οποίο  τοποθετείται τυγχάνει της κανονικής και πνευματικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως; Απαντήστε ευθέως ερωτήθη ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης; Ερωτήθη η διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών; Εάν ναι πώς έχει τοποθετηθεί στο ζήτημα της αντικατάστασης του εκλεκτού και έμπειρου και πολυμαθούς νομικά κ. Αρ. Κασμίρογλου, με τον πρώην δημοσιογράφο Κ. Δήμτσα; Αληθεύει ότι κατά την διάρκεια του εθνικού πένθους για τους πυροπαθείς μάρτυρες συμπατριώτες μας, εκινήθη η διαδικασία του, κατά τους κακόπιστους λέγοντες «αρχιεπισκοπικού ρουσφετιού»;
 3. Παρακαλείσθε να απαντήσετε στην Βουλή ποια είναι επακριβώς τα προσόντα, τα κριτήρια, ποιες / ΠΟΙΟΙ επιστημονικές περγαμηνές που προβλέπει ο Οργανισμός του ΥΠΕΞ για την θέση του διοικητή του Αγίου όρους;
 4. Με ποια διαδικασία γίνεται υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, προβλέπεται ο διαγωνισμός ή κάποιου είδους δημόσια προκήρυξη της θέσεως του Διοικητή;
 5. Μπορεί να διορισθεί κάποιος διοικητής του Αγίου Όρους που ισοδυναμεί, με βάση το άρθρο 29 του Οργανισμού του ΥΠΕΠ με Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας χωρίς να έχει πτυχίο Πανεπιστημιακής Σχολής;
 6. Τι απαντάτε όσους διερωτώνται εάν πρόκειται για διορισμό χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς τυπικά προσόντα, χωρίς την συναίνεση του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, αφήνοντας υπόνοιες ότι πρόκειται για ανίερο «αρχιερατικό ρουσφέτι», που θέλει πραξικοπηματικά να «καπελώσει» και να παρακάμψει πλήρως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκει πνευματικά η Αθωνική Πολιτεία;
 7. Ο κ. Δήμτσας είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ; Αν όχι, έγινε τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΞ για να μπορεί να διορισθεί Διοικητής; Γνωρίζει ξένες γλώσσες και κατέχει πτυχία ποιων γλωσσών, ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί την ελληνική πολιτεία επαρκώς όταν έρχεται σε επαφή με τις ξένες προσωπικότητες που επισκέπτονται το  Άγιο Όρος; Ήταν κάποιου οργάνου ή Υπουργού πρόταση ο κ. Δήμτσας και εάν ναι ποίου και τελικώς επελέγη λόγω ποιων προσόντων; Τι απαντάτε σε όσους μας καταγγέλλουν ότι δεν επελέγη με αξιοκρατικά κριτήρια; Όπως προβλέπεται, ο πολιτικός διοικητής ο οποίος διορίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών και διαμένει στις Καρυές, όπου εδρεύει και η Διοίκηση, έχει την αρμοδιότητα της τήρησης του Καταστατικού Χάρτη και των προβλεπομένων θεσμών του.
 8. Πώς και μετά ταύτα ο κ. Κ. Δήμτσας σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία» διαβεβαίωνε ότι θα διατηρήσει και τη θέση του διευθυντή στην «Αποστολή», γιατί δεν θα μισθοδοτείται ως πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους; Εάν ισχύει αυτή η πληροφορία, τότε προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το αν τελικά ο Κωστής Δήμτσας θα μπορεί να εκπληρώνει ταυτόχρονα καθήκοντα που απαιτούν φυσική παρουσία ταυτόχρονα σε Αθήνα και Άγιο Όρος ή μια από τις δύο θέσεις θα είναι ουσιαστικά πάρεργο.
 9. Η ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» έχει χρηματοδοτηθεί από κρατικούς πόρους, έχει υλοποιήσει Ευρωπαϊκά προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει παραλάβει είδη διατροφής, ρουχισμού κ.α. προϊόντα εράνων προς διανομή; Μήπως έχει ελεγχθεί ο τρόπος ανάθεσης των συσσιτίων και η διανομή τροφίμων; Ελήφθη υπόψη ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα οικονομικά της «Αποστολής»; Ελέγχονται σήμερα από κάποια αρμόδια Αρχή; Λογοδοτούν κάπου; Υποβάλλον φορολογικές δηλώσεις; Έχουν υποστεί πρόσφατα φορολογικούς ελέγχους;
 10. Γνωρίζετε εάν υπάρχει επίσημη ανάρτηση των οικονομικών καταστάσεων στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»;
 11. Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έχουν ασκήσει τους ενδεδειγμένους ελέγχους για τον τρόπο της οικονομικής και λοιπής λειτουργίας της ΜΚΟ
 • Να κατατεθούν οι εντολές των ελέγχων και τα πορίσματα.