Κουβέλης: Μπορεί από ατύχημα να έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Την εκτίμηση ότι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Τουρκία με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης.

«Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο διότι αυτό το κλίμα των εντάσεων – εντάσεων που πολλές φορές κλιμακώνονται – τροφοδοτεί και εξυπηρετεί την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, το οποίο επίσης εξυπηρετεί τον Ερντογάν», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι αν και «δεν βλέπω θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής, βλέπω ότι τα όσα συμβαίνουν είναι δυνατόν μέσα από την συνηθισμέμνη συμπεριφορά της Τουρκίας – αναφέρομαι στις παραβάσεις και παραβιάσεις-, μια αναχαίτιση, η οποία έχει καταντήσει μια υπόθεση καθημερινότητας, να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο. Από ατύχημα».

Οσο για τον χαρακτηρισμό «ακήρυχτος πόλεμος» που χρησιμοποίησε προ ημερών, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο για να σηματοδοτήσει την έννοια των γεγονότων με τα στοιχεία ενός πολέμου που κηρύσσεται «αλλά για να αναφερθώ σε αυτές ακριβώς συνθήκες».

Ερωτηθείς, δε,  για το αν υπάρχει σύνδεση του περιστατικού πάνω από το νησί της Ρω και του τραγικού δυστυχήματος του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση», ενώ τόνισε ότι η απόκριση της ελληνικής πλευράς στο περιστατικό πάνω από τη Ρω έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε εμπλοκή.

Για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη

«Δεν μπορώ να εκτιμήσω με ακριβή τρόπο το πότε θα γίνει η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών στελεχών μας», τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις που δέχεται η Τουρκία είναι από πολλές πλευρές, μέσα στο προεκλογικό κλίμα είναι πολύ δύσκολο να καθορίσεις τι θα γίνει. «Θα ήθελα όμως να σας πω γιατί έχω χαρακτηρίσει παράνομη την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο. Δεν είναι δυνατόν να κρατείται κάποιος χωρίς κατηγορητήριο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «αποκλείουμε την ανταλλαγή των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς». Επομένως, όταν ο Καμμένος χαρακτήρισε την εν λόγω κράτηση ως «ομηρία» ήθελε ακριβώς να τονίσει το «απαράδεκτο» του γεγονότος, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης. Για ακριβώς αυτή την έκφραση σημείωσε ότι έκανε λόγο για «υπετροφικό λόγο» από μέρους του υπουργού καθώς «ο χαρακτηρισμός ομηρία κρύβει από κάτω την ανταλλαγή».

«Αναφέρομαι στον πρωθυπουργό»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε ότι έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας στην συνεργασία μου με τον κ. Καμμένο», πρόσθεσε. «Με τον κ. Καμμένο έχουμε διαφορετική αντίληψη και εκφορά λόγου. Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά και ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι δεν έχει εκχωρήσει την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα.

Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι θεσμικά, ο κάθε αναπληρωτής υπουργός, στη βάση συγκεκριμένων βάσει ΦΕΚ αρμοδιοτήτων, αναφέρεται στον πρωθυπουργό, «και εγώ αναφέρομαι στον πρωθυπουργό. Ο κάθε αναπληρωτής υπουργός, όχι μόνον εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακριβές ότι θα μας δώσει δύο φρεγάτες με leasing η Γαλλία»

Την παραχώρηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREM με χρονομίσθωση, οι οποίες θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο ενισχύοντας σημαντικά το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, επιβεβαίωσε ο κ. Κουβέλης. Πρόσθεσε δε, ότι σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ακόμα φρεγάτα τύπου FREM, καθώς και άλλη μια φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Μελετάτε ένα δεύτερο στάδιο και άλλης αγοράς – μάλλον όχι με leasing», είπε ο κ. Κουβέλης και συπλήρωσε ότι οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι».

Τόνισε, δε, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλιστικών. Πρέπει να υπηρετεί συνεχώς μια διαδικασία ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δύναμης». «Η αναβάθμιση μαχητικών μας πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην κούρσα των εξοπλισμών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Επικίνδυνη ενέργεια στις βραχονησίδες»

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια των νεαρών Ελλήνων να σηκώσουν τη σημαία σε πέντε βραχονησίδες, είπε ότι «δικαιολογώ το πατριωτικό συναίσθημα των νέων ανθρώπων, άλλα η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από την κυβέρνηση και την κάθε κυβέρνηση.

«Ήταν επικίνδυνη ενέργεια, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής μην ξεχνάμε τι συνέβη με τα Ίμια» προειδοποίησε. Ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πάντως ότι «δεν διαπιστώσαμε προσέγγιση τουρκικού σκάφους σε βραχονησίδα, δε σημειώθηκε τέτοιο πράγμα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές με το κυβερνών κόμμα, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «μετέχω στην προοδευτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ».