Άλλοι παραιτούνται για 23 χιλ. και άλλοι κάνουν την πάπια για 23 δισ.

«Άλλοι παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν την πάπια για 23 δισεκατομμύρια» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, επιχειρώντας να συνδέσει την «υπόθεση Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου» που πλήττει τις τελευταίες ώρες την κυβέρνηση, με τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis.

Η φράση αυτή θα ακολουθηθεί από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την τακτική της «επιθετικής άμυνας» για να απαντήσει στο βαρύ κλίμα των τελευταίων ωρών.

Πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από κυβερνητικές πηγές, τοποθετούν το πιθανότερο για αύριο Τετάρτη τις αντικαταστάσεις στον διορθωτικό ανασχηματισμό – και όχι ευρύ, που όπως όλα δείχνουν μετατοπίζεται για μετά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, χωρίς να υπάρχει ως τώρα ειλημμένη απόφαση του κ. Τσίπρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης τοποθετείται για την Πέμπτη.

Πέραν της πλήρωσης των θέσεων των Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ράνιας Αντωνοπούλου και Κώστα Ζουράρι, εμφανίζεται πολύ πιθανή αντικατάσταση των Γιάννη Μουζάλα και Λυδίας Κονιόρδου, ενώ ερωτηματικό αποτελεί το μέλλον των Νίκου Τόσκα και Βαγγέλη Αποστόλου στην κυβέρνηση.

Για την θέση του υπουργού Οικονομίας, πληροφορίες θέλουν ως φαβορί τον νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξης Χαρίτση, ακούγεται όμως και το όνομα του Στέργιου Πιτσιόρλα.

Το σενάριο να αναλάβει τις αρμοδιότητες της Ράνιας Αντωνοπούλου η Θεανώ Φωτίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δεν είναι πολύ πιθανό.

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης,  Πάνος Καμμένος, όπως και το δίδυμο στο υπουργείο Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς -παρά τις γκρίνιες που υπάρχουν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς τους- αν μετακινηθούν σε αυτή τη φάση θα είναι σαν να αποδοκιμάζονται από τον Πρωθυπουργό και δεν είναι αυτή η πολιτική πρόθεση του κ. Τσίπρα.

Πιθανά νέα πρόσωπα είναι η Ράνια Σβίγκου, ο Πάνος Ρήγας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ πρόσωπα που θα σηματοδοτούν διεύρυνση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν συζητούνται, αλλά θεωρείται πιθανότερο να μπουν στην κυβέρνηση σε επόμενο ανασχηματισμό.