Ανοιχτά της Λεμεσού αγκυροβόλησε το γεωτρύπανο «Saipem 12000» – Σε διεθνή χωρικά ύδατα

Ανοιχτά της Λεμεσού, σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων, έχει αγκυροβολήσει από το βράδυ της Παρασκευής το γεωτρύπανο «Saipem 12000» της ENI.

Το σκάφος θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρησή του για το Μαρόκο και δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ.

Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα. Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο αναχώρησε από την Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων. Σε ό,τι αφορά το περιστατικό της Παρασκευής, όταν το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δεν τέθηκε σε κίνδυνο το «Saipem 12000», σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» Κύπρου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κοντινότερη απόσταση που έφτασαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το γεωτρύπανο ήταν περίπου 400 μέτρα.