Ρ. Αικατερινάρη: Οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά

Η Ελλάδα  είναι δεσμευμένη να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφώνησε με τους δανειστές. και αυτό θα πράξει δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η Ράνια Αικατερινάρη.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει από το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Πιστεύω ότι (οι ιδιωτικοποιήσεις) έχουν ωριμάσει στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων», υποστήριξε. «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ ενός κατακερματισμένου μοντέλου όπου κάποιος μπορούσε να αποφασίσει τυχαία για το τι θα συμβεί και τι όχι».

«Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω κάποιο ρίσκο τώρα», απάντησε στο αν υπάρχουν κίνδυνοι για το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι αυξανόμενα οι Ελληνες κατανοούν «την αποστολή και την αξία που μπορεί να φέρει ένας οργανισμός όπως το Υπερταμείο».

Το πρακτορείο Reuters  σημειώνει πως κακή διαχείριση, πολιτική επιρροή και έλλειψη συνεκτικής πολιτικής έχουν στοιχίσει σε κρατικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζει ότι τα μισά από τα έσοδα του Ταμείου θα κατευθυνθούν για το χρέος και τα υπόλοιπα για θα επιστρέψουν στις εταιρείες για επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη.

Το Ταμείο στοχεύει να βελτιώσει την κεφαλαιακή δομή των εταιρειών που εποπτεύει εντός της επόμενης διετίας, πριν τις αναδιαρθρώσει σε διάστημα τριών-πέντε ετών.

«Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προϋποθέτει ότι έχει λύσει κάποια από τα καυτά θέματα… εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η καλύτερη διαχείριση πόρων και η αντιμετώπιση θεμάτων συλλογής εσόδων», τόνισε.

Το Ταμείο έχει ξεκινήσει να δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε κρατικές επιχειρήσεις που εποπτεύει που είναι «στα μέτρα τους» και όχι «ευσεβείς πόθοι», δήλωσε, ζητώντας να υποβάλλουν πλάνα έως τον Απρίλιο, για να γίνουν βιώσιμες, περισσότερο αποδοτικές και ανταγωνιστικές. «Συχνά είναι ο φόβος της αλλαγής, ο φόβος του νέου», υποστήριξε η κ Αικατερινάρη. «Πολλές επιχειρήσεις… θέλουν να αλλάξουν και να προχωρήσουν στην επόμενη ημέρα γιατί αισθάνονται ότι, διαφορετικά, δεν θα είναι βιώσιμες».