Παπασταύρος: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε να καταρρίψω την αδικία σε βάρος μου»

«Είμαι όρθιος και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε να καταρρίψω την αδικία σε βάρος μου…». Αυτό αναφέρει μεταξύ των άλλων σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σταύρος Παπασταύρος άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η δήλωση του κ. Παπασταύρου έρχεται ένα 24ωρο μετά την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του για απόπειρα απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της γνωστής λίστας Λαγκάρντ.
Η δίωξη εκτός από τον κ. Παπασταύρου στρέφεται και σε βάρος του ελληνοισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή ο οποίος αντιμετωπίζει την κακουργηματική κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα απάτης.
Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ανάμειξη στην υπόθεση έχει και η υπεράκτια εταιρεία Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους η οποία φέρεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μην καταβληθεί ο φόρος που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και στους γονείς του που εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού.

Τώρα, σε γραπτή δήλωσή του, η οποία τιτλοφορείται «η πολιτική δίωξη συνεχίζεται», ο κ. Παπασταύρου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πληροφορούμαι ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος μου και ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση τυχόν απόπειρας απάτης, αναφορικά με την εξωχώρια εταιρεία (Stabri Ltd) πελάτη μου και ποσό φόρου που μου καταλογίστηκε και έχει ήδη στο σύνολό του καταβληθεί στο ελληνικό δημόσιο προσωρινά και μέχρι να κριθεί δικαστικά η υπόθεση.

Ο σε βάρος μου φορολογικός καταλογισμός στηρίχθηκε στη δήθεν ισόποση με το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού της Stabri Ltd, επαύξηση της περιουσίας μου. Όμως, η εταιρεία Stabri Ltd σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και από τις αδιάψευστες χρηματικές ροές ανήκει στον πελάτη μου (σ.σ. τον Σ. Μιωνή). Όση λάσπη και αν αδίστακτα μου εκτοξεύσουν, η αλήθεια παραμένει μία, τα χρήματα προήλθαν αποκλειστικά από νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα του πελάτη μου στο εξωτερικό, πιστώθηκαν προς τον λογαριασμό της Stabri Ltd από τον ίδιο και ολόκληρο το ποσό μεταφέρθηκε σε προσωπικό του λογαριασμό σε ανύποπτο χρόνο.

Έχουν ελεγχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί μου και οι λογαριασμοί της οικογενείας μου για τα τελευταία 15 χρόνια και δεν υπάρχει οποιαδήποτε πίστωση σε λογαριασμό μου από τον εταιρικό λογαριασμό της Stabri Ltd. Από τον λογαριασμό αυτόν, δεν καρπώθηκα οιοδήποτε, έστω και ελάχιστο, έστω και ένα ευρώ, όφελος και συνεπώς είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάνεις ότι υπάρχει ένδειξη «φοροαποφυγής» ή προσαύξησης της περιουσίας μου.

Για τι είδους «φοροαποφυγή» γίνεται λόγος όταν τα χρήματα μπήκαν στον λογαριασμό της εταιρείας από τον επιχειρηματία και μόνο και επέστρεψαν σε προσωπικό του λογαριασμό, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε κίνηση προς όφελος μου για 15 χρόνια;

Για ποια «απόπειρα απάτης» μπορεί να γίνει λόγος, όταν το καταλογισθέν φορολογικά ποσό έχει καταβληθεί και μάλιστα ενώ η δικαστική κρίση εκκρεμεί;

Και για να τελειώνουμε με τα «παραμύθια» για άλλες εταιρείες και για άλλες «λίστες», τα οποία σε κρίσιμες ώρες επανέρχονται στο προσκήνιο, έχω δηλώσει κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή ότι δεν είμαι ιδιοκτήτης ή συνεταίρος ή μέτοχος σε οποιαδήποτε εξωχώρια εταιρεία σε καμία χώρα του κόσμου. Το θεσμικό πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ επιτρέπει στις Ελληνικές φορολογικές αρχές να το γνωρίζουν αυτό, αλλά παρόλα αυτά η λάσπη βολικά ανακυκλώνεται…

Είμαι όρθιος και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε να καταρρίψω την αδικία σε βάρος μου. Η υπόθεσή αυτή μπορεί να αφορά εμένα και την οικογένειά μου, αλλά η συστηματικά επαναλαμβανόμενη παραβίαση των θεμελιωδών δικονομικών αρχών της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας αφορά εν δυνάμει όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, καθώς η τακτική αυτή καταλύει την αρχή του κράτους δικαίου».