Τουρκικά μαχητικά ζήτησαν άδεια να μπουν στο FIR Αθηνών, αλλά με λάθος τρόπο

«Σήμερα, ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών και της Πολεμικής Αεροπορίας είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο σε σχέση με τις γιορτές για την αποφυγή εντάσεων και παραβιάσεων. Για πρώτη φορά είχαμε αίτηση αδείας των τουρκικών αεροσκαφών να εισέλθουν στο FIR Αθηνών.

Εάν προχωρήσουμε, λοιπόν, έχοντας την ισχύ, που αποτρέπει τον οποιονδήποτε να προκαλέσει, με μια θετική ματιά στο μέλλον, με την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, θα μπορέσουμε να χτίσουμε το μέλλον της πατρίδας», ανέφερε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Βουλή για τα αναδρομικά.

Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια σχετική ανάρτηση στο διεθνές σύστημα των NOTAM και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έθεσε κανονικά σε ετοιμότητα τα αεροσκάφη της. Το περιστατικό σύμφωνα με την ίδια πηγή αφορά τουρκικά μαχητικά που μπήκαν στον FIR Αθηνών στην περιοχή της Ρόδου αφού πρώτα ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου τις Ελληνικές Αρχές. Φυσικά αυτό δεν είναι η ορθή διαδικασία και για αυτό η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ενεργοποίησε τα readiness.

Την ίδια στιγμή, όμως, η NAVTEX 1101/18 δείχνει εμμονή της Τουρκίας για τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λήμνου και ανατολικά του Άη Στράτη, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες δεσμεύει την συγκεκριμένη περιοχή για άσκηση με όπλα.

Η συγκεκριμένη είναι για τις 12 Νοεμβρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι.

SHARE