BOMBA!!! Φόρος πολυτελείας 10% σε δερμάτινα παπούτσια, τσάντες, πορτοφόλια… για να κλείσει η Β΄ αξιολόγησηΠληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους δανειστές προκειμένου η μείωση στο αφορολόγητο να μην τρέξει νωρίτερα από το 2018

Επέκταση του φόρου πολυτελείας 10% σε όλα τα δερμάτινα είδη εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ως ένα από τα παραμετρικά μέτρα με τα οποία θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018.
Εταίροι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν υπολογίσει στα 700 εκατ. ευρώ αυτή την τρύπα και περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί διαφορετικά η Αθήνα δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
«Έχουν εντοπιστεί τα μέτρα που θα το καλύψουν το κενό του 2018», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε χθεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο «λογαριασμός» του 2018 έχει ήδη βγει από τους θεσμούς και το μόνο που μένει είναι η πληρωμή του από τους Έλληνες φορολογούμενους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους δανειστές προκειμένου η μείωση στο αφορολόγητο να μην τρέξει νωρίτερα από το 2018, αλλά το μέτρο να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι το «πακέτο» μέτρων του 2018 θα είναι ελαφρύτερο.
Ακόμη και αν το αφορολόγητο απουσιάσει από την πρώτη «συνταγή» των μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η τελευταία θα παραμείνει επιβαρυντική εξαιτίας:

1. Της επιβολής του φόρου πολυτελείας 10% που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σε όλα ανεξαιρέτως τα δερμάτινα είδη και τεχνουργήματα (παπούτσια, τσάντες, σακίδια, πορτοφόλια κ. ά.) και όχι σε περιορισμένα όπως ισχύει σήμερα.
Με φόρο πολυτελείας βαρύνονται σήμερα συγκεκριμένα είδη δερμάτων, όπως αυτά τα οποία προέρχονται από ερπετά, κροκόδειλους, σαυροειδή και άγρια ζώα.
Αντίθετα, δεν ισχύει για τα δέρματα των βοοειδών, αιγοειδών, προβάτων, χοιροειδών κ.λπ.
Ο φόρος πολυτελείας ισχύει από τον Ιούλιο 2010 και το μέτρο, όπως ήταν φυσικό, είχε συγκεντρώσει αντιδράσεις από τις παραγωγικές τάξεις και τις εμπορικές ενώσεις που έκαναν λόγο για απαξίωσης της εγχώριας παραγωγής και για σημαντική επιβάρυνση του καταναλωτή.
 Και όλα αυτά σε μια αγορά που τη χαρακτηρίζει η κάθετη πτώση της ζήτησης οδηγώντας σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Του σεναρίου για αύξηση του φόρου πολυτελείας για αυτοκίνητα κ.λπ., πλην όμως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

3. Της κατάργησης των τελευταίων φοροαπαλλαγών που επέζησαν από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, όπως κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Σήμερα δίνεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης εφόσον το συνολικό ποσό της δαπάνης ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

4. Της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

5.  Των νέων περικοπών που προτείνεται να γίνουν στις αμυντικές δαπάνες ή στα κονδύλια των υπουργείων μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης των δαπανών (spending review) που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αγγίξει ακόμη και τις επιχορηγήσεις προς τον EΟΠΠΥ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη σημερινή πρωινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις που ζητούν οι 4 θεσμοί, εκ των οποίων -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες - το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. θα έρθει από τους φόρους - και κυρίως από τη μείωση της έκπτωσης φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου- και το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις.
Εφόσον η κυβέρνηση συναινέσει με το «προκάτ» κείμενο της συμφωνίας που θα κομίσει ο κ. Μοσκοβισί, τότε ίσως η Αθήνα να προλάβει να επιβιβαστεί στο τρένο που θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.
Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένει το επόμενο που θα πάει σε κάποιο έκτακτο Eurogroup - πριν ή μετά τις 9 Μαρτίου - που «κληρώνει» ή καλύτερα δεν «κληρώνει» για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.
Θεωρείται σίγουρο ότι στη σημερινή επαφή με τον κ. Μοσκοβισί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προτάξει τη νέα επιτυχία του προϋπολογισμού ο οποίος ξεκίνησε το 2017 έχοντας πετύχει πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,041 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 325 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου (3,716 δισ. ευρώ) ενώ οι δαπάνες του διαμορφώθηκαν στα 3,326 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,462 δισ. ευρώ).
Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία κατάφερε να σηκώσει κεφάλι, περνώντας σε ανάπτυξη 0,3% έστω και οριακή το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου