Αύξηση +50% στην τιμή του καπνού θα δουν οι καπνιστές από τις αρχές Ιουλίου 2016

Η νέα τιμή για τον καπνό των 30 γραμμαρίων θα ξεπεράσει τα 7 ευρώ, και με βάση τις συνθήκες που διαμορφωθούν στην αγορά από τον ανταγωνισμό, μπορεί να φθάσει και τα 8 ευρώ
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους καπνιστές που αγοράζουν καπνό για στριφτό τσιγάρο, καθώς αλλάζει πλήρως το τοπίο από τις αρχές Ιουλίου με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Η καπνοβιομηχανία θα υποχρεωθεί να αλλάξει τις συσκευασίες που πωλούνται στην αγορά και να προσαρμοσθεί σε μία συσκευασία των 30 γραμμαρίων καπνού, από 15 και των 20 γραμμαρίων που είναι σήμερα.
Με τη νέα συσκευασία η τιμή θα διπλασιασθεί και, σε κάποιες περιπτώσεις, θα τριπλασιασθεί. 
Η νέα τιμή για τον καπνό των 30 γραμμαρίων θα ξεπεράσει τα 7 ευρώ, και με βάση τις συνθήκες που διαμορφωθούν στην αγορά από τον ανταγωνισμό, μπορεί να φθάσει και τα 8 ευρώ. 
Να σημειωθεί ότι η αγορά του καπνού κατέχει μερίδια αγοράς που «αγγίζουν» το 20%, δηλαδή ο ένας στους πέντε καπνιστές αγοράζει καπνό για στριφτό τσιγάρο. Ωστόσο, η βιομηχανία και οι εισαγωγείς πολυεθνικών προϊόντων καπνού προχώρησαν σε αποθεματοποίηση προϊόντων το Μάιο όταν άνοιξε η συζήτηση για αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων. 
Οι κινήσεις αυτές συνέβαλαν στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων, τα οποία να σημειωθεί ενισχύθηκαν κατά 37% τα τελωνειακά έσοδα (διαμορφώθηκαν στο 1,2 δισ. ευρώ το Μάιο του 2016), σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. 
Στελέχη της καπνοβιομηχανίας εκτιμούν ότι τα έσοδα του κράτους δεν θα κινηθούν με βάση τις προσδοκίες των αρμοδίων. 
Τα ίδια λένε ότι η νόμιμη αγορά θα κινηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα φέτος εξαιτίας της φορολογίας, η οποία θα δώσει… αέρα στην παράνομη αγορά και το λαθρεμπόριο. 
Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα συνέχισε και το 2015 να παραμένει σε υψηλά ποσοστά, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που διενέργησε η KPMG σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Ελβετία και τη Νορβηγία. Συγκεκριμένα, η μελέτη της KPMG έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2015: 
Η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων παραμένουν τα «illicit whites» (6 στα 10), ενώ η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση «illicit whites» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Τα «illicit whites» είναι τσιγάρα τα οποία συνήθως παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους σε άλλες χώρες. 
Παρότι η Ελλάδα συνέχισε το 2015 να κατέχει ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων καπνού, σημειώθηκε μια ελαφριά πτώση σε σχέση με το 2014, ενδεικτικό των αυξημένων ελέγχων και αποτελεσματικότητας των ενεργειών των διωκτικών Αρχών, φθάνοντας στα επίπεδα του 19,8% το 2015. 
Με βάση τα παραπάνω, η KPMG υπολογίζει ότι οι αναλογούντες φόροι το 2015 από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων προσέγγισαν τα 637 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου