ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 50.000 ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με την εφαρμογή της περίπλοκης συμφωνίαςΕ.Ε.-Τουρκίας να δείχνει αβέβαιη από το πρώτο κιόλας 24ωρο, πάνω από 50.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί πλέον «επίσημα» στην Ελληνική επικράτεια...

Στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπεται ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.
Την παρέμβαση της Κομισιόν ζητά η Αθήνα και ειδικότερα τη στήριξη του συντονιστή για το Προσφυγικό, Μάαρτεν Φερβέι, προκειμένου να υλοποιήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, μετά την ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαπιστώνει το Συντονιστικό, κάνοντας λόγο για πάνω από 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες εντός της χώρας, και αυξημένες ροές τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το Προσφυγικό, φαίνεται πως όλα βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι αριθμοί καταδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν χθες σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας πως για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.
Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.
Η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητά και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, χθες στην Αττική καταγράφονταν 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο). Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).
Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παρέμεναν 1.250 άτομα. Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», που μετέφερε με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 άτομα από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο.
Την ίδια ώρα, στην Ελευσίνα έφτασε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που μετέφερε 1.433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, προχθες έφτασαν οι πρώτοι Τούρκοι παρατηρητές στο νησί της Χίου, προκειμένου να επιβλέπουν τη διαδικασία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν άλλοι 10 αξιωματούχοι από τη γειτονική χώρα στη Λέσβο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «θα υπάρξουν επαφές και σε υπηρεσιακό επίπεδο για να σταματήσει η Τουρκία τις ροές. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία. Μάλιστα οι επαφές θα είναι και σε ανώτερο επίπεδο, αν χρειαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι ανάμεσα σε Τουρκία και Ε.Ε.».
Η συμφωνία
Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται και επίσημα μετανάστες στα εδάφη της με τη διαδικασία της επανεισδοχής από τις 4 Απριλίου. Ωστόσο, το ιταλικό πρακτορείο ANSA, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε χθες πως «κανένας από τους μετανάστες που έχουν μπλοκαριστεί στην Ειδομένη δεν πρόκειται να σταλεί πίσω στην Τουρκία».
Στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπεται ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου. Με βάση ακόμα τη συμφωνία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα θα καταγράφονται στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου και εάν εγκριθεί, τότε θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο.
Καθώς το έργο αυτό προβλέπεται δύσκολο και οι διατυπώσεις περίπλοκες, η Ελλάδα θα δεχθεί βοήθεια από περίπου 2.500 ειδικούς από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Σε αυτούς προστίθενται 1.500 Έλληνες που θα συγκροτούν τη γραφειοκρατία για τη διαλογή και την περαιτέρω διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Από τους 2.500 Ευρωπαίους οι 400 θα είναι από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), οι 400 θα είναι διερμηνείς και οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι προσωπικό ασφαλείας.
Με διαβατήριο του ψευδοκράτους Τούρκος παρατηρητής στη Χίο
Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ένας από τους έξι Τούρκους αστυνομικούς που έφθασε στη Χίο το βράδυ της Κυριακής, έκανε χρήση διαβατηρίου που έφερε σφραγίδα του ψευδοκράτους. Ο Τούρκος αστυνομικός, παρότι του επιτράπηκε η είσοδος για διανυκτέρευση στη Χίο, το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκε στο Τελωνείο του νησιού μέχρι να αποφασιστεί εάν θα γίνει αποδεκτός και θα αναλάβει δράση στο Hotspot της Χίου ή θα αναγκαστεί να επιστρέψει στον Τσεσμέ και από εκεί στη Σμύρνη. Από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, το θέμα διευθετήθηκε και διευκρινίστηκε το εξής: Στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχες, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.
• Στον «αέρα»
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το Προσφυγικό, φαίνεται πως όλα βρίσκονται στον «αέρα», καθώς οι αριθμοί καταδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα.
• Από τα νησιά
Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.
• Ειδομένη
Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παρέμεναν 1.250 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου