'ΣΤΕΙΡΑ'' Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ...

Για κοινωνική αναλγησία και αυταρχισμό κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας...

το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ» αναφορικά με το υπό έκδοση προεδρικό διάταγμα (ΠΔ) που θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε αναρτήσει το κείμενο του υπό έκδοση ΠΔ σε δημόσια διαβούλευση, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές δεν επέτρεψαν την έκδοσή του.Ο νυν υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός έχει στείλει το ΠΔ  στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς τελικό έλεγχο, αλλά οι εκπρόσωποι της «ΚΥΒΕΛΗΣ» εκτιμούν πως το κείμενο έχει αλλάξει στο μεσοδιάστημα και για το λόγο αυτό ζητούν αν δουν το κείμενο να διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις.

«Το Σωματείο μας έχει παρακολουθήσει διαχρονικά την πολύπαθη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 1995 (συμμετοχή του νομικού μας συμβούλου στην ειδική επιτροπή του ΚεΣΥ για την κωδικοποίηση των προς νομοθέτηση θεμάτων), από τα χρόνια της πρώτης σύνθεσης της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ (η πρώτη Πρόεδρός μας υπήρξε τακτικό μέλος της Αρχής), έως την παρέμβασή μας το 2014 για την εσπευσμένη τροποποίηση της νομοθεσίας και τη φετινή μας συμβολή στην τελική διαμόρφωση ενός κειμένου που μας αφορά ευθέως. Πλέον όμως όταν ζητήσαμε να δούμε το κείμενο για τελευταία φορά, βρήκαμε απέναντί μας το γνώριμο, σκληρό πρόσωπο του κράτους που υπεκφεύγει (“α, δεν γίνεται, αφού το έχει ήδη υιοθετήσει το ΣτΕ”), που κωλυσιεργεί (“α, ο Υπουργός δεν μπορεί να σας συναντήσει άμεσα”)» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της «ΚΥΒΕΛΗΣ».

Το πολύπαθο νομικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Μετά την ψήφιση των νόμων 3089/02 και 3305/05, η χώρα  είχε αποκτήσει ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) καθώς και διοικητική αρχή, την Εθνική Αρχή ΙΥΑ, επιφορτισμένη με το έργο του ελέγχου και της καταγραφής των δραστηριοτήτων της ΙΥΑ στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ο νόμος παρέμεινε ανενεργός, αφού ουδέποτε εκδόθηκαν τα προεδρικά διατάγματα εφαρμογής του, και συγκεκριμένα για
•           προδιαγραφές των Μονάδων ΙΥΑ και των Τραπεζών Σπέρματος
•           εθνική καταγραφή των αποτελεσμάτων
•           ασφαλιστική κάλυψη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Μάλιστα, η Εθνική Αρχή αφέθηκε χωρίς υπαλλήλους και χωρίς δυνατότητα εκταμίευσης πόρων, με συνέπεια τη αναστολή των εργασιών της το 2010. Με νέο νόμο (4272/14), η κυβέρνηση έθεσε ως ζητούμενο την αύξηση του αναπαραγωγικού τουρισμού, αλλά χωρίς να μεριμνήσει για την έκδοση των διαταγμάτων εφαρμογής, τα οποία η Εθνική Αρχή ΙΥΑ είχε ήδη συντάξει από το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου