ΒΑΛΑΒΑΝΗ :ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ...

Με μια παραληρηματικού τύπου ομιλία, η οποία διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά, η Νάντια Βαλαβάνη αποχαιρέτησε...
το υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησε να...
αυτοαποθεωθεί για τα επιτεύγματά της, επιτέθηκε σε όσους την επέκριναν για λάθη ή παραλείψεις κατά την εξάμηνη θητεία της και επικαλέστηκε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είναι «καλός άνθρωπος» κατά την άποψη του Μπρεχτ. 


Αναφερόμενη στην υπόθεση της ανάληψης 200.000 ευρώ από την μητέρα της λίγο πριν τα capital contols, η Νάντια Βαλαβάνη έκανε λόγο για κανιβαλισμό και επιχείρησε να δώσει κάποιου είδους εξηγήσεις. Επικαλέστηκε την μαρτυρία του διευθυντή στο γραφείο του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η μητέρα της έβγαλε το τεράστιο ποσό πριν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. «Ο διευθυντής του κ. Αλεξιάδη μου θύμισε ότι ήμουνα μπροστά την Κυριακή 28 Ιουνίου όταν για πρώτη φορά μας ειδοποίησαν για capital controls, είπε η κυρία Βαλαβάνη» θέλοντας να ισχυριστεί ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι οι τράπεζες θα κλείσουν κι ότι θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. 

Με την αιτιολογία ότι της γίνεται... πόλεμος, η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την βουλευτική έδρα. 

Βαλαβάνη: «Δεν ζηλεύω ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα» 

Η κυρία Βαλαβάνη έκανε απολογισμό του έργου της και ευχήθηκε καλή τύχη όσο στον νέο αναπληρωτή υπουργό Oικονομικών Τρύφων Αλεξιαδη, όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν τους ζηλεύει. «Ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα τους ζηλεύω. Βέβαια αυτή η θέση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Ολο το προηγούμενο εξάμηνο, λόγω της διαπραγμάτευσης ο ΥΠΟΙΚ ήταν απών στο εξωτερικό» είπε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια παράδοσης - παραλαβής στο υπ. Οικονομικών «καρφώνοντας» εμμέσως τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο σε άλλο σημείο είπε ότι δέχεται κανιβαλισμό και ότι δεν αξίζει αυτό που του επιφυλάττουν. 

«Η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν θα γίνει IRS»

Μεταξύ άλλων, η κυρία Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι είναι πλέον πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση του ονείρου ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. «Αυτό που μας στέρησε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας -δεν κάτσαμε να βάλουμε στο χαρτί τι κάνουμε -μας έβαλε τη δυνατότητα να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό συστημα. Τώρα αυτό το όνειρο γίνεται πολύ δυσκολότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς βαθιές αλλαγές. Ε
ύχομαι και ελπίζω σήμερα αυτοί που έχουν τη δυνατότητα τελικά να το κάνουν το δικαιότερο φορολογικό σύστημα» είπε εν συνεχεία. 

«Δυστυχώς τα βάρη που επιβάλλονται πάνω σε άλλα δυσβάστακτα βάρη δεν θα μπορεί να αναιρέσει τα βάρη που υφίστανται οι πραγματικοί δημιουργοί του πλούτου. Εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα σ' αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Κάναμε κάποια πράγματα και διευκολύνσεις όμως τα βασικά προβλήματα –φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ- παρέμειναν και υφίστανται και σήμερα, σημείωσε.

Η υπουργός υπερασπίστηκε επίσης τη ρύθμιση των 100 δόσεων και κάλεσε τους συναδέλφους της Ευκλείδη Τσακαλώτο και Τρύφωνα Αλεξιάδη να υπερασπιστούν και να περιφρουρήσουν τις αλλαγές. 

Η κυρία Βαλαβάνη δεν απέφυγε τις αυτοαναφορικές δηλώσεις. Κάποια στιγμή είπε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα γίνει IRS (εννοώντας την αμερικανική εφορία). Σε άλλο σημείο, η κυρία Βαλαβάνη επικαλέστηκε στελέχη του ΣΔΟΕ τα οποία όπως είπε της έδωσαν συγχαρητήρια με το αιτιολογικό ότι είναι (σύμφωνα με αυτά που η ίδια η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι της μετέφεραν) η πρώτη υπουργός από την μεταπολίτευση που δεν παρενέβη σε κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό για να αντιμετωπιστεί θετικά κάποια φορολογική υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου