Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός – Ποιοι μένουν,ποιοι φεύγουν μετά το σοκ του τρίτου μνημονίου

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Κι ενώ στις Βρυξέλλες το θρίλερ ολοκληρώθηκε μετά από 17 ώρες και μια συμφωνία εξαιρετικά δύσκολη, με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά να
δοκιμάζει τα όρια των αντοχών του, εν Αθήναις, επιχειρείται παράλληλος σχεδιασμός για να τεθεί σε εφαρμογή η υλοποίησή της, άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από τη βελγική πρωτεύουσα.

Το σοκ που υπέστη το Μαξίμου με τη διαφοροποίηση 17 κυβερνητικών βουλευτών στην ψήφιση της “εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση” την Παρασκευή και των υπολοίπων “15″ που εξέδωσαν ανακοίνωση “ναι μεν ψήφισαν υπέρ αλλά πιθανώς και να εννοούν κατά” των νέων μέτρων που θα έρθουν ταχύτατα για ψήφιση στη Βουλή, πειθαναγκάζει το κυβερνητικό επιτελείο σε άμεσες αντικαταστάσεις.

Κυβερνητικές πηγές, παραδέχονται ότι υπάρχουν πλέον υπουργοί που είναι αδύνατο να παραμείνουν εντός κυβερνητικού νυμφώνος εξαιτίας της επιλογής τους να αγνοήσουν την έκκληση του Α. Τσίπρα να μην ρισκάρουν απώλεια της δεδηλωμένης δια της ψήφου τους.

Επ αυτού παραπέμπουν και στο “πολεμικό” κείμενο που ανήρτησε η Αριστερή Πτέρυγα στην ιστοσελίδα της, iskra, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου.

Εν αρχή ην οι της Αριστερής Πτέρυγας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης. Η απόφαση για αντικατάστασή τους είναι ειλημμένη, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους στα υπουργεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και εργασίας, αντίστοιχα.

Προς την πόρτα εξόδου “κοιτάζει” και ο Κώστας Ήσυχος, ο οποίος συνυπογράφει την επιστολή των “15″ παρότι στελεχώνει το υπουργείο Εξωτερικών. Στην περίπτωση του, ” ο πρωθυπουργός θα συζητήσει μαζί του εάν επιμένει στη δήλωση που υπέγραψε ή εάν προτίθεται να συνταχθεί εφεξής με την κυβερνητική προσπάθεια”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί τελικώς η αποπομπή του.

Στους “15″ συγκαταλέγεται και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος όμως προορίζεται να “εκδράμει” για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Μανώλη Γλέζο στην ευρωβουλή.

Διευρυμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό Α. Τσίπρα

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι  θα “μπολιαστεί” το κυβερνητικό σχήμα με “κεντροαριστερά πρόσωπα”, κατά το παράδειγμα των Γ. Πανούση και Ν. Παρασκευόπουλου, οι οποίοι δεν είναι κομματικοί. Με λόγια απλά, υπουργοποιήσεις βουλευτών άλλων κομμάτων, το Μαξίμου δεν προκρίνει.

Άλλου είδους ταραχή προκαλεί στο Μαξίμου ωστόσο το ζήτημα: “Ζωή Κωνσταντοπούλου”. Και τούτο, διότι η ίδια ξεκαθάρισε χθες δια κύκλων της ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμη και εάν της ζητηθεί, επομένως ως πρόεδρος Βουλής, η καθαίρεσή της περνά αποκλειστικά και μόνον από την ίδια τη Βουλή. Ήτοι, μόνον μια πρόταση μομφής μπορεί να απαλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσία της. “Πρόθυμοι” κομματικοί σχηματισμοί να “εξυπηρετήσουν” σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν. Η κ.Κωνσταντοπούλου έχει άλλωστε προκαλέσει πολλάκις τη μήνη των Ν.Δ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ενώ προ καιρού ( Απρίλιος 2015), ο κ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει ότι εξετάζει να της ασκήσει το Ποτάμι πρόταση δυσπιστίας.

Τούτων δοθέντων, προς ώρας, οι θέσεις που παραμένουν κενές για πλήρωση στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι:

*Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (Π.Λαφαζάνης)

*Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: (Δημήτρης Στρατούλης)

*Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής

*Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος

*Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης: Κώστας Ήσυχος